IV.1. Alap paraméterek mérése
A. általános elhízás (centralis obesitas) mérése -
a. Testtömeg index- Body mass index (BMI)
testsúly kg/testmagasság a négyzeten
A MetS meghatározásához 1999 óta használják.
B. Hasi elhízás mérése
a. Has körfogat- waist circumference [WC]
b. Derék-csípő arány - waist- hip ratio [WHR]
C. Vérzsír (dyslipidemia ) szintek mérése
a. alacsony HDL - koleszterin arány (nagy denzitású koleszterin - high-density lipoprotein [HDL])
b. és/vagy magas - triglycerid (TG) - szabad zsírsav szintek.
D. Vércukor szint mérése
a. magas vércukorszint (hyperglycemia) jellemző
b. A HbA1C mennyiségének mérése
a. HbA1C molekula a tartósan magas vércukorszint markere. Az elmúlt kb. 1 hónapos időszak vércukorértékeire jellemző adatot mutatja.
c. II-s típusú cukorbetegség (diabetes mellitus - T2DM)
d. orális glükóz tolerancia teszt (OGTT)
E. Vérnyomás - (blood pressure - BP) mérése
a. magas értékek jellemzőek
F. inzulin rezisztencia (IR) mérése
A folyamatosan magas vércukorszint miatt bekövetkező tartósan magas inzulin szint (hiperinsulinaemia - HI) miatt az inzulin receptorok nem működnek. A rezisztencia lehet átmeneti és végleges is. Az inzulinrezisztencia egyéb okok miatt is kialakulhat: pl genetikai mutációk, szignál molekulák defektusa.
A WHO (World Health Organization) és az EGIR (European Group for the Study of Insulin Resistance) ajánlásának megfelelően 1999 óta tekintjük a MetS kialakulásának folyamatát (18. ábra).

18. ábra Az inzulin rezisztencia kialakulása
a) az éhgyomri plazma inzulin/glükóz hányados mérése
a. csak közelítő tájékoztatást ad, mivel sok a hibalehetősége (inzulin eredmények nem pontosak - hasadási termékeket is mérnek, perifériás inzulin értéket mér.
b) QUICKI formula (quantitative insulin senzitivity check index mérése
b. éhgyomri plazma glükóz (FPG) és az éhgyomri plazma inzulinszint alapján (FPI)
QUICKI = [1/( logFPI + logFPG)]
c) az éhgyomri vércukorszint és az inzulinszint mérése (HOMA)
(HOMA - the homeostatic model assessment of insulin resistance)
Az éhgyomri glükózszint a máj nem inzulin függő glükóz mobilizációjának köszönhető. Fő szerepe egyes szervek energia ellátása (agy, izom).
(éhgyomri inzulin szint × éhgyomri vércukorszint/22.5)
22,5= tapasztalati konstans szám
>2,5 HOMA , minél nagyobb ez a szám, annál több inzulinre van a szervezetnek szüksége
A HOMA korrelációja az inzulin rezisztenciával viszonylag alacsony (kb: 30 %).
Mivel az inzulin nem egyenletesen választódik el, továbbá a máj is többféle módon bonthatja le, az inzulin szint változásnak pontosabb mérésére sokszor a C peptid mérését használják. A C peptid ugyanakkora mennyiségben képződik, mint az inzulin, viszont csak a vese bontja le. A C peptid szintje jól korrelál a metabolikus szindróma több komponensével.
d) intravénás glükóz és inzulin teszt (frequent sampling intravenous glucose tolerance test - FSIVGTT)
a. egyszeri 300 mg/kg glükóz iv. adása után 1,5 h-val vér glükóz és inzulin szintek meghatározása (kb 30 vérminta 3-4 óra alatt)
b. 1-s típusú DM és nem kontrollált 2-s típusú DM-nél nem végrehajtható.
c. fokozott orvosi felügyelet kell, nem olyan széleskörűen alkalmazható, mint az OGTT.
d. Az OGTT tesztnél jobb, mivel közvetlenül a B sejtekre hat, és nincsenek gyomor bélrendszeri hatások.
e) Folyamatos i.v. glükózterhelés (CIGMA, continous intravenous glucose model assessment)
a. folyamatos 180 mg/ml/perc /testfelszin-m2 glükóz i.v. adása
b. az 1 és 2 órás vérértékeket használják inzulin és vércukor mérésre.
f) OGTT teszt
A glükóztolerancia vizsgálatánál reggel, éhgyomorra 1g/kg vízben oldott glükózt kell elfogyasztani. (klinikai gyakorlatban dextrózt hígítanak 300 ml vízben). Normál esetben a glükóz fogyasztási előtt érték 4,5-6,2 mmol/, a terhelést követően pedig maximum 10,0 mmol/l-ig terjedhet. A csúcsértéknek 1 órán belül kell lennie (19. ábra).
a. 1-s típusú DM és nem kontrollált 2-s típusú T2DM-nél nem végrehajtható.
b. Normál esetben 60 perc alatt eléri a maximum értéket, majd 2 óra múlva normalizálódik.
18. ábra A vér glükóz szintjének változása standard szájon át történő glükóz terhelés (OGTT) hatására
g) intravénás inzulin tolerancia teszt (ITT)
a. éhgyomri mintavétel, majd 0,1-0,5 IU/kg inzulin iv., adása után 1,5 órán át vér glükóz és inzulin szintek meghatározása (5 percenként). A teszt végén glükóz iv. adása.
b. A teszt során a percenkénti glükóz szint csökkenés meredekségét nézik (K érték).
c. orvosi felügyelet kell - hipoglikémia veszély.
h) inzulin szupressziós teszt (insulin supression test - IST)
a. folyamatos infúzió: inzulin, glükóz és szomatosztatin
b. 1,5 és 3 órával később vér glükóz és inzulin szintek meghatározása
c. minél nagyobb az utolsó órában az átlagos vércukor koncentráció értéke (steady state plasma glucose -SSPG), annál nagyobb az inzulin rezisztencia.
i) inzulin-glükóz clamp módszer (hyperinsulinaemiás-euglykaemiás clamp)
a. folyamatos inzulin i.v.- folyamatos, kb. 100 mE/l inzulin szint biztosítása (szervezet inzulin termelése blokkolódik)
b. 20 %-os glükóz infúzió (máj glükóz leadása is blokkolódik), amelyet úgy változtatnak, hogy a vércukorszintje normál szinten maradjon. Az ehhez szükséges infundált glükóz mennyisége (M =glükóz mg/perc/kg) jellenző a szervezet inzulin érzékenységére.
c. legpontosabb eljárás, de a legdrágább és a legbonyolultabb is.