IV.1. Alap paraméterek mérése

A. általános elhízás (centralis obesitas) mérése -

a. Testtömeg index- Body mass index (BMI)

testsúly kg/testmagasság a négyzeten

A MetS meghatározásához 1999 óta használják.

B. Hasi elhízás mérése

a. Has körfogat- waist circumference [WC]

b. Derék-csípő arány - waist- hip ratio [WHR]

C. Vérzsír (dyslipidemia ) szintek mérése

a. alacsony HDL - koleszterin arány (nagy denzitású koleszterin - high-density lipoprotein [HDL])

b. és/vagy magas - triglycerid (TG) - szabad zsírsav szintek.

D. Vércukor szint mérése

a. magas vércukorszint (hyperglycemia) jellemző

b. A HbA1C mennyiségének mérése

a. HbA1C molekula a tartósan magas vércukorszint markere. Az elmúlt kb. 1 hónapos időszak vércukorértékeire jellemző adatot mutatja.

c. II-s típusú cukorbetegség (diabetes mellitus - T2DM)

d. orális glükóz tolerancia teszt (OGTT)

E. Vérnyomás - (blood pressure - BP) mérése

a. magas értékek jellemzőek

F. inzulin rezisztencia (IR) mérése

A folyamatosan magas vércukorszint miatt bekövetkező tartósan magas inzulin szint (hiperinsulinaemia - HI) miatt az inzulin receptorok nem működnek. A rezisztencia lehet átmeneti és végleges is. Az inzulinrezisztencia egyéb okok miatt is kialakulhat: pl genetikai mutációk, szignál molekulák defektusa.

A WHO (World Health Organization) és az EGIR (European Group for the Study of Insulin Resistance) ajánlásának megfelelően 1999 óta tekintjük a MetS kialakulásának folyamatát (18. ábra).

18.  ábra Az inzulin rezisztencia kialakulása

a) az éhgyomri plazma inzulin/glükóz hányados mérése

a. csak közelítő tájékoztatást ad, mivel sok a hibalehetősége (inzulin eredmények nem pontosak - hasadási termékeket is mérnek, perifériás inzulin értéket mér.

b) QUICKI formula (quantitative insulin senzitivity check index mérése

b. éhgyomri plazma glükóz (FPG) és az éhgyomri plazma inzulinszint alapján (FPI)

QUICKI = [1/( logFPI + logFPG)]

c) az éhgyomri vércukorszint és az inzulinszint mérése (HOMA)

(HOMA - the homeostatic model assessment of insulin resistance)

Az éhgyomri glükózszint a máj nem inzulin függő glükóz mobilizációjának köszönhető. Fő szerepe egyes szervek energia ellátása (agy, izom).

(éhgyomri inzulin szint × éhgyomri vércukorszint/22.5)

22,5= tapasztalati konstans szám

>2,5 HOMA , minél nagyobb ez a szám, annál több inzulinre van a szervezetnek szüksége

A HOMA korrelációja az inzulin rezisztenciával viszonylag alacsony (kb: 30 %).

Mivel az inzulin nem egyenletesen választódik el, továbbá a máj is többféle módon bonthatja le, az inzulin szint változásnak pontosabb mérésére sokszor a C peptid mérését használják. A C peptid ugyanakkora mennyiségben képződik, mint az inzulin, viszont csak a vese bontja le. A C peptid szintje jól korrelál a metabolikus szindróma több komponensével.

d) intravénás glükóz és inzulin teszt (frequent sampling intravenous glucose tolerance test - FSIVGTT)

a. egyszeri 300 mg/kg glükóz iv. adása után 1,5 h-val vér glükóz és inzulin szintek meghatározása (kb 30 vérminta 3-4 óra alatt)

b. 1-s típusú DM és nem kontrollált 2-s típusú DM-nél nem végrehajtható.

c. fokozott orvosi felügyelet kell, nem olyan széleskörűen alkalmazható, mint az OGTT.

d. Az OGTT tesztnél jobb, mivel közvetlenül a B sejtekre hat, és nincsenek gyomor bélrendszeri hatások.

e) Folyamatos i.v. glükózterhelés (CIGMA, continous intravenous glucose model assessment)

a. folyamatos 180 mg/ml/perc /testfelszin-m2 glükóz i.v. adása

b. az 1 és 2 órás vérértékeket használják inzulin és vércukor mérésre.

f) OGTT teszt

A glükóztolerancia vizsgálatánál reggel, éhgyomorra 1g/kg vízben oldott glükózt kell elfogyasztani. (klinikai gyakorlatban dextrózt hígítanak 300 ml vízben).  Normál esetben a glükóz fogyasztási előtt érték 4,5-6,2 mmol/, a terhelést követően pedig maximum 10,0 mmol/l-ig terjedhet. A csúcsértéknek 1 órán belül kell lennie (19. ábra).

a. 1-s típusú DM és nem kontrollált 2-s típusú T2DM-nél nem végrehajtható.

b. Normál esetben 60 perc alatt eléri a maximum értéket, majd 2 óra múlva normalizálódik.

18.  ábra A vér glükóz szintjének változása standard szájon át történő glükóz terhelés (OGTT) hatására

g) intravénás inzulin tolerancia teszt (ITT)

a. éhgyomri mintavétel, majd 0,1-0,5 IU/kg inzulin iv., adása után 1,5 órán át vér glükóz és inzulin szintek meghatározása (5 percenként). A teszt végén glükóz iv. adása.

b. A teszt során a percenkénti glükóz szint csökkenés meredekségét nézik (K érték).

c. orvosi felügyelet kell - hipoglikémia veszély.

h) inzulin szupressziós teszt (insulin supression test - IST)

a. folyamatos infúzió: inzulin, glükóz és szomatosztatin

b. 1,5 és 3 órával később vér glükóz és inzulin szintek meghatározása

c. minél nagyobb az utolsó órában az átlagos vércukor koncentráció értéke (steady state plasma glucose -SSPG), annál nagyobb az inzulin rezisztencia.

i) inzulin-glükóz clamp módszer (hyperinsulinaemiás-euglykaemiás clamp)

a. folyamatos inzulin i.v.- folyamatos, kb. 100 mE/l inzulin szint biztosítása (szervezet inzulin termelése blokkolódik)

b. 20 %-os glükóz infúzió (máj glükóz leadása is blokkolódik), amelyet úgy változtatnak, hogy a vércukorszintje normál szinten maradjon. Az ehhez szükséges infundált glükóz mennyisége (M =glükóz mg/perc/kg) jellenző a szervezet inzulin érzékenységére.

c. legpontosabb eljárás, de a legdrágább és a legbonyolultabb is.

j) Az emelkedett derék-csípő hányados -a magas HbA1C molekula és az emelkedett vérnyomás korrelációjának mérése

k) Az emelkedett TG és a csökkent HDL szint korrelációjának mérése

l) szabad zsírsav (FFA) szintjének emelkedése