IV.1. Anatómiai alapismeretek

Az emlős szív 4 üregre tagolódik:
  • bal pitvar
  • jobb pitvar
  • bal kamra
  • jobb kamra

A kisvérkör a szívet és a tüdőt köti össze egymással.   A szív jobb kamrájából indul a tüdőverőérrel, ahonnan a szén-dioxidban gazdag vért szállítja a tüdők felé, a tüdőben az ágak a hörgőket kísérik, majd a léghólyagocskák felszínén megtörténik a gázcsere, és a négy tüdővénán keresztül visszajut a szív bal pitvarába, ahol már az oxigénben gazdag vér  folytathatja az útját a bal kamra felé, ahonnan a nagyvérkör indul.

A bal kamrából indul ki az aorta. A jobb kamrából ered a truncus pulmonalis, amely rövid lefutás után arteria pulmonalisokra oszlik. A jobb pitvarba szájadzanak a vena cava superior és a vena cava inferior. A kis vérkör 4 vénája a bal pitvarba ömlik.

A szív falát a szívizomzat (myocardium) alkotja. Az izomsejtek egymással az Ebert vonalakon keresztül működési egységet(funkcionális szincíciumot) alkotnak, ami azt jelenti, hogy a sejtek közötti alacsony elektromos ellenállású kapcsolatokon keresztül az ingerület sejtről-sejtre terjedhet. A belső réteg a szívbelhártya (endocardium). A pitvarok és a kamrák között vitorlás billentyűk vannak, a baloldalon kéthegyű (bicuspidalis), a jobb oldalon háromhegyű (tricuspidalis) billentyűk találhatók. Fiziológiás körülmények között a vér csak a pitvarok felől áramolhat a kamrák irányába. A kamrák és a nagy erek között félhold alakú (semilunaris) billentyűk találhatók, melyek zsebként zárják el a visszafolyás lehetőségét. A szívet kívülről a szívburok (pericardium) fedi.