IV.5. A szívműködés szabályozása

A szíven folyamatosan észlelhető egy paraszimpatikus szabályzó tónus a vagus tónus. A vagus tónus a nyúltvelői vérnyomás csökkentő (depresszor) központ aktivitásából származik, amely folyamatos stimulációt kap a keringési szervrendszer nyomásérzékelő baroreceptorokból (sinus caroticus és sinus aorticus).

A felszabaduló acetilkolin muszkarin típusú kolinerg receptorokon és G fehérjéken keresztül csökkenti az If áramot, ami a diasztolés depolarizációért felelős fontos tényező.

A szimpatikus aktivitás frekvencianövelő hatása β1 receptorok aktiválásán keresztül valósul meg.

Az ingerületvezetés sebessége szíven belül paraszimpatikus túlsúlyban jelentősen lecsökkenhet. Extrém esetben a megnövekedett vagus tónus szívblokkot eredményezhet. A szimpatikus aktivitás általánosan fokozza a vezetési sebességet.

A nervus vagus emberi szíven nem idegzi be a kamrákat, azok csak szimpatikus beidegzést kapnak.

A vérben keringő adrenalin a szívben található β1 receptorokhoz kötődve pozitív trophatásokat vált ki. A pajzsmirigy T3 és T4 hormonja permisszív hatás révén fokozza a catecholaminok (pl. adrenalin) hatását. A permisszív hatás alapja az, hogy a pajzsmirigy hormonok hatására fokozódik a β1 receptorok kifejeződése a szívizomban.

A mellékvesekéreg glükokortikoid hormonjai ugyancsak permisszív hatás révén, ill. a szívizom anyagcseréjén keresztül hozzájárulnak a perctérfogat fokozódásához.