IV.4. EKG

Az EKG az összehúzódás során keletkező elektromos feszültségek regisztrátuma.

Az elektrokardiogram(EKG)-görbe nevezetes hullámainak és szakaszainak jelentése a következő:

  • a P hullám a pitvarok aktiválódását jelzi
  • a PQ szakasz azt az időt mutatja, ami ahhoz kell, hogy a szinuszcsomóban keletkezett ingerület elérje a kamrai ingerületvezető rendszert
  • a QRS komplexum a kamrai aktiválódást jelzi
  • az ST szakasz alatt a kamrák teljes izomzata depolarizált állapotban van
  • a T-hullám alatt zajlik a kamraizomzat repolarizációja

A billentyűk becsapódása által keltett mechanikai rezgéseket szívhangokként halljuk. Az I. szívhang a cuspidalis, a II. szívhang a semilunaris billentyűk becsapódásából származik. A III. szívhang a kamratelődést jelzi a IV. szívhang pedig  a pitvari kontrakciót (7. táblázat).

Szívhang

Frekvencia

Időtartam (ms)

I.

20-200 Hz

100-140

II.

25-400 Hz

80-120

III.

15-70 Hz

50-70

IV.

15-70 Hz

20-40

7. táblázat: A szívhangok jellemzése

Amikor a pitvarok és a kamrák között nincs nyomáskülönbség, vagy a kamrákban magasabb a nyomás, mint a pitvarokban, a vitorlás billentyűk zárják a pitvar-kamrai szájadékokat. A pitvarok és a beszájadzó vénák között nincsenek billentyűk, így a vér beáramlása folyamatos. A pitvarok telődése miatt a pitvarokban nő a nyomás, és amikor éppen meghaladja a kamrai nyomást, kinyílnak a billentyűk, megkezdődik a kamratelődés. Ebben a fázisban a szemilunáris billentyűk zárva vannak, mert az aortában és a truncus pulmonalisban nagyobb a nyomás, mint a kamrákban. A kamra térfogatának növekedése miatt nő a nyomás, majd amikor éppen meghaladja a pitvari nyomást, bezáródnak a vitorlás billentyűk.