VI. FEJEZET: Légzési és gázcsere változások fizikai terhelés során

iDevice ikon Prof. Dr. Somfay Attila

Fizikai terhelés során a kardiovaszkuláris és respiratórikus rendszer összehangolt működése teszi lehetővé a működő izomzat megnövekedett energiaigényének támogatását. Mindkét rendszer megfelelő adaptációja biztosítja a sejtlégzés folyamatosságát, a homeostatsis fenntartását a megnövekedett metabolikus igény mellett is. A Wasserman-fogaskerekek (1.ábra) a rendszer fiziológiás komponenseinek összefüggéseit jelzik. A végtagizmok megnövekedett oxigén hasznosítását (QO2) az izmokat perfundáló vérből történő nagyobb oxigén extractio, a perifériás vaszkulatúra dilatációja, a megnövekedett keringési perctérfogat (pulzustérfogat x szívfrekvencia), a pulmonáris érrendszer rekrutációja és dilatációja miatt megnövelt pulmonális véráramlás, továbbá a nagyobb percventiláció (légzési térfogat x légzési frekvencia) biztosítják. Az alveolusokból történő oxigénfelvétel (VO2) arányos a pulmonáris véráramlással és a pulmonáris capilláris vérben a haemoglobin oxigén deszaturációjának mértékével. Egyensúlyi állapotban QO2 = VO2. A percventiláció (VE) növekedésének mértéke arányos az újonnan termelt és a tüdőbe érkező CO2-vel (QCO2), ami a szén-dioxid és hidrogén ion homeostatsist biztosítja az alábbi összefüggés alapján:

VCO2 = VA x PaCO2 / PB

ahol VCO2 a kilégzett szén-dioxid mennyisége, VA az alveoláris percventiláció, PaCO2 az artériás vagy ideális alveoláris szén-dioxid tenzió és PB a barometrikos nyomás.

 

1.ábra: A belső (celluláris) és külső (pulmonális) respirációt összekapcsoló gáztranszport.

A fogaskerekek egyforma mérete nem jelenti azt, hogy a komponensek részvétele a megnövekedett metabolikus igény kielégítésében hasonló mértékű. Például a keringési perctérfogat emelkedése relative kicsi az anyagcsere emelkedéséhez képest. Ez azt jelenti, hogy a működő izomzatban jelentősen nagyobb vérből történő oxigén extrakció és vérbe bocsájtott széndioxid termelés megy végbe. Ezzel szemben, mérsékelt intenzitású terhelés során a percventiláció növekedése részarányos a vénás áramlással tüdőbe érkező szén-dioxiddal. Magas intenzitású terhelésnél a metabolikus (laktát) acidózis meredekebben emelkedő ventilációhoz vezet (laktát küszöb - LT), hogy a metabolikus acidózist respiratórikus kompenzációval ellensúlyozza. Ez teszi lehetővé, hogy az artériás vérben a  tejsavszint növekedésének kezdetét a ventiláció és a gázcsere nem-invazív nyomonkövetésével is igazolhatjuk (2. ábra).

 

2. ábra: A laktát küszöb (lactate threshold, LT) kalkulálása a ventilációs lejtő („V-slope") módszer alapján. VO2: oxigén felvétel, VCO2: szén-dioxid leadás

A progresszív terhelés kezdeti, aerob szakaszában a szén-dioxid leadás lineárisan nő az oxigén felvétellel. Amikor az aerob metabolizmus mellé anaerob is társul, a görbe meredekebbé válik, mivel a tejsavat pufferoló bikarbonátból többlet szén-dioxid keletkezik. Az így megállapított laktát küszöb jelzi azt a legmagasabb intenzitást, ami munkafolyamatok vagy terhelés során tartósan tolerálható.

Egészséges egyénekben a terhelhetőséget nem a ventiláció, hanem keringési limitáció, az oxigén kínálat plafonja (VO2max) határolja be. Ezt jól motivált egyéneknél lehet igazolni a növekvő terhelési intenzitás mellett plátó szakaszba hajló oxigénfelvétel görbével. A vérgáz értékek stabilak maradnak, de a laktát acidózis miatti hiperventiláció és a VA/Q emelkedés miatt a PaCO2 csökkenhet és a PaO2 emelkedhet. Ez is azt igazolja, hogy a ventiláció nem limitáló tényező, mivel képes a légzés eliminálni hatékonyan a szén-dioxidot. Sportolókban extrém terhelésnél diffúziós limitáció (vvt kontakt idő kritikus érték alá csökken, nem történik teljes ekvilibráció az alveoláris oxigéntenzióval) miatt enyhe, terhelés-indukálta artériás hypoxaemia jöhet létre. Az oxigén kínálat két komponense a keringési perctérfogat (Q) és az izmok oxigén felvevő képessége /P(a-v)O2/. Ez utóbbi függ a vázizmok capillarizáltságától és az aerob bioenergetikai folyamatok (pl. enzim aktivitás) regulációs szintjétől. Inaktív egyénekben tréninggel mindkettő javítható, ami nagyobb aerob kapacitást, jobb terhelhetőséget eredményez.