Kezdőlap 

Aktualitások, fontos információk


Felvételi - 2020 - Aktuális információk! 

Mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterképzési szak
- a szak 2020. évi, online felvételire vonatkozó tájékoztatója megtalálható itt -Egészségfejlesztő mentálhigiéné szakirányú továbbképzési szak
- a szak 2020. évi, online felvételire vonatkozó tájékoztatója megtalálható itt -Egészségfejlesztő mentálhigiénikus pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak
- a szak 2020. évi, online felvételire vonatkozó tájékoztatója megtalálható itt -


     Mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszak

 

 

 

 

 

Kapcsolatfelvételi adatok

 

 

Intézetvezető: Dr. habil. Tarkó Klára intézetvezető főiskolai tanár
Telefon / Fax: 06 62 / 544 - 737
Levelezési cím: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézet
6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6.
E-mail: egeszsegfejlesztes@jgypk.szte.hu

 


 

Intézetünk profilja

 

„Azt hiszem, az egészség fogalmát előbb-utóbb tisztázni kell, nem orvosoknak, hanem költőknek és gondolkodóknak.... Amit a klinikákon egészségnek tartanak, annak fertőtlenítő szaga van... Az egészség nem steril. Az egészségnek gyümölcsillata van.”


Hamvas Béla: GyümölcsóraA Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán működő Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézet megalakulása óta az egészség egyfajta komplex, multidiszciplináris szemléletének képviseletére vállalkozott. Az egészség értelmezése, fejlesztése és megőrzése, valamint az egészségvédelem, mentálhigiéné feladatainak, irányának meghatározása egymással szorosan összefügg.

A jelenleg folyó viták alapján az látszik kikristályosodni, hogy az egészség dinamikus fogalom, és az életre koncentrál. Az egyén a természeti és társadalmi környezetével folytatott átfogó és aktív összeütközések eredményeként talál rá az őt gátló és segítő feltételekre - az életfeltételekre. Az egyes megközelítések közötti megegyezés lényege az egészség multidimenzionális volta: testi, lelki és társadalmi szempontok egyaránt léteznek, ezek egymástól nem elválaszthatók, még ha súlypontozásaik különbözők is.

Az egészséget a jó közérzet és a megelégedettség minden területe alakítja, így a környezeti, társadalmi, szomatikus és lelki tényezők. Az egészség társadalmi bázison alapuló individuális értékként definiálható, és ezért beszélhetünk az egészségre történő szocializációról.

A modern társadalmak dinamikáját az alábbi társadalmi alrendszerekkel írhatjuk le: gazdaság, politika, adminisztráció, tudomány, oktatás, vallás, egészségügyi szolgáltatások, család. Hagyományosan az egészségügyi intézményrendszer a betegek ellátását szolgálja.  Az egészségnek, mivel intézményes struktúrája, hálózata, önálló társadalmi alrendszere nincs, mindegyik alrendszerben meg kellene jelennie. Tehát az egészség nem egy intézmény, nem egy társadalmi alrendszer, nem egy meghatározott professzionális szakma feladata, felelőssége, hanem a társadalom teljes intézményhálózatát átfogó feladat.

Ahhoz, hogy ez az átfogó feladat megvalósuljon, az egyik kulcstényező az, hogy magas színvonalon képzett szakemberek álljanak rendelkezésre. Intézetünk ennek a célnak megfelelően próbál minél szélesebb körben hozzáférhető oktatási programokat, kiadványokat felkínálni, melyekről ezen a honlapon Ön is tájékozódhat.