III.1. A szervezet energia raktározása
A táplálkozás bonyolult külső és belső szabályozási körök ellenőrzése alatt áll.
Az 1970-s évek óta vált világossá, hogy a gyomor-bél rendszer (gasztro-intesztinális tract - GIT) is komoly szerepet tölt be a szabályozási folyamatokban.
A többlet energia főleg a zsírszövetekben raktározódik trigliceridek (TG) formájában. A TG egy glicerin-3-foszfát és 3 zsírsav molekulából képződik. (A normál triglicerid szint: < 3,9 mmol/L)
Fiziológiás körülmények között táplálkozást követően (abszortív helyzet - inzulin jelenlétében) a szervezet az energia előállítása mellett (glükóz égetése), a raktározó folyamatokat (aminosav→fehérje; glicerin-3-foszfát+zsírsavak→TG; glükóz → glikogén átalakulás) helyezi előtérbe. Táplálkozáskor a hasnyálmirigy inzulin termelése fokozódik, melynek hatására a zsírsejt felszínére kerül egy speciális glükóz transzporter (GLUT-4), minek hatására nagyobb mennyiségű glükózt tud felvenni a vérplazmából. Ebből képződik a (glikolízis révén) a glicerin-3-foszfát. A zsírok szintéziséhez fontos koleszterinek képzési helye a máj és a vékonybél. Zsírsavakat szállítanak még a zsírszövetbe egyes lipoporteinek is. A kilomikron (chylomicron-CHY) a vékonybélből felszívódott zsírsavakat, a nagyon alacsony denzitású lipoprotein (very low density lipoprotein -VLDL) pedig a májban felgyülemlett és termelt zsírsavakat. Mivel e lipoproteinek a zsírsavakat trigliceridek formájában tárolják, amiket a zsírsejt nem tud felvenni, ezért a zsírszövetet ellátó kapillárisok falában található lipoprotein-lipáz (LPL) enzim előbb felszívható zsírsavakra és glicerinre bontja a triglicerideket. Az enzim működését az inzulin serkenti.
Éhezéskor, posztabszortív helyzetben (inzulin hiányában) viszont a lebontó folyamatok kerülnek előtérbe, s az energia előállításához a zsírsavak bontásából (lipolízis) keletkező energiát is felhasználja a szervezet.
A szimpatikus idegvégződésekből felszabaduló noradrenalin (NA), a mellékvesevelőből felszabaduló adrenalin (A) és a hasnyálmirigyben termelődő glukagon hatására a zsírsejtekben a lipáz enzimek megkezdik a trigliceridek hidrolízisét. A keletkezett szabad zsírsavak (FFA) albuminhoz kötődve jutnak el különböző szervekhez (pl. a szívhez és a harántcsíkolt izmokhoz), és biztosítják azok energiaellátását. A májban a zsírsavakból ketontestek képződnek, amelyek főként az agyat (de a szívet és az izmokat is) ellátják energiával. A glicerint a máj elsősorban glükóz termelésre (glukoneogenezisre) használja fel; ezt azután bármely sejt képes hasznosítani. A zsírraktáraknak köszönhetően egy egészséges felnőtt ember több hétig életben maradhat táplálékfelvétel nélkül. (2. ábra)

Abszorbtív körülmények között (Inzulin jelenlétében) - kék nyíl
A triglicerid tartalom szerint 5 fő lipoprotein típust különíthetünk el:
- Chylomikron
(Chy),
- Szerep: exogén lipidek szállítása
- Összetétel: koleszterin, TG, ApoB48
- Méret: legnagyobb lipoproteinek (>100 nm)
- VLDL, óriás lipoproteinek
- Szerep: endogén TG szállítása
- Összetétel: koleszterin, TG, ApoB100, FFA
- Méret: 30-80 nm
- IDL - közepes
sűrűségű lipoprotein
- A Chy és VLDL bontás terméke
- Méret: 30-40 nm
- LDL - <
2,6 mmol/L
- VLDL és IDL-ből keletkezik
- Összetétel: koleszterin, ApoB100
- LDL-A és LDL-B típusa van
- LDL-A nagyobb, kevésbé káros
- LDL-B számos betegség markere, a MetS betegek nagyrészében ez található
- Méret: 20-40 nm
- Sok koleszterin és apo-A
- HDL (apró
lipoproteinek) - : > 1,0 mmol/L
- VLDL és Chy katabolizmusa során keletkezik
- Összetétel: koleszterin, ApoB100
- Méret: legkisebb, de a legsűrűbb lipoprotein (5-12 nm)
- Szerep: koleszterin szállítása a májba, gátolja az LDL oxidációját és érfalba rakódását.
A lipoproteinek felépítésében és szabályozásában a következő fehérjék (apolipoproteinek -apo) vesznek részt (3. ábra).
- apo-A HDL felépítésében szerep
- apo-B LDL, VLDL felépítésében szerep
- apo-C LPL szabályozásában szerep
- apo-E Szabályzó szerep

3. ábra A lipoproteinek szerkezete
John R. Guyton: Basics of Lipid and Lipoprotein Metabolism, (lipid clinic training program, national lipid association) Duke University, Durham, NC
Az összkoleszterin (ÖCH) mérésekor az alábbi 4 összetevőt mérik:
VLDL+LDL+IDL+HDL
Normál értéke: < 5,2 mmol/L
A szív-keringési betegségek (cardiovascular heart disease - CHD) kockázatának mérésére az ÖCH / HDL arányt is használják. Minél kisebb a HDL mennyisége, annál nagyobb a rizikó.
A zsírszövet termeli a szabad zsírsavak (free fatty acid -FFA) jelentős részét is. Az FFA szint jól korrelál az elhízás és a máj zsírtartalom fokozódás mértékével. Az FFA gátolja az izmok inzulin-függő glükóz felvételét, a hasnyálmirigy B sejtek működését, s így segíti az inzulin rezisztencia kialakulását. Az FFA termelést serkenti a fibrinogén és a plazminogén aktiválás gátló (PAI-1) szintézisét.
A zsírszövetben a táplálkozás során fokozott szimpatikus idegrendszeri (SNS) kontroll érvényesül. SNS növeli a zsírsav mobilizálást. Inzulin jelenlétében az adrenalin gátolja, hiányában pedig fokozza a zsírsejtek glükóz felvételét. A katekolaminok zsírszövetben csökkentik a chylomikron és VLDL szintet, mivel ezek előállításáért is felelős lipoprotein lipázt (LPL) gátolják.
Az egészséges szervezetnek a napi energia leadásának a megoszlása a következő képen változik:
60 % - alapanyagcsere fedezetére
10 % hőháztartás biztosítására
30 % fizikai aktivitásra
Az emberi szervezet az energiamennyiségének 15-20 %-át zsír formájában raktározza (nőkben nagyobb százalékban, mint férfiakban).
Egészséges, 70 kg-os férfiben körülbelül 15 kg a zsír, 6 kg a fehérje, 0.4 kg glikogén található.
A folyamatos energiaszolgáltatást a máj és a zsírok biztosítják. Éhezéskor a máj a glikogén tartalékait alakítja át glükózzá, még a zsírok a zsírsavak bontása (lipolízis) során nyert triglicerideket használják fel.