VI.1.6.1. A táborozási helyszín kiválasztásának szempontjai

  • környezet adottsága, esztétikuma, látnivalók;
  • a táborhely létesítményeinek állapota, felszereltségeinek gazdagsága;
  • a táborhely létszámbefogadó képessége;
  • a táborozás feltételei, például egészségügyi, fizikai állapot, korosztály, előképzettség, stb.
  • az étkezés megvalósításának lehetőségei, várható költségei. A pihenés megvalósításának esélyei, például, ha a tábor területén szórakozó hely működik, akkor csorbul a pihenésre fordítható idő mennyisége és minősége. A tervezett programok megvalósításának lehetőségei vagy az adott területen milyen programok valósíthatóak meg.
  • az infrastruktúra megléte, színvonala, orvosi rendelő, rendőrség, önkormányzat elérése, igénybevételének lehetőségei.
  • a tábort működtető tulajdonos házirendje, szabályai egyéb előírásai.
  • szabadtéren, strand területén, erdő bejárásnál a szükséges hatósági engedélyek, bejelentések végrehajtása. Tömegközlekedési jármű igénybevételekor a létszámbejelentés elintézése.

Célszerű a következő felszerelések csoportosítását megtenni:

  • sátranként; (a résztvevők között szétosztva): sátorjavító eszközök, varrókészlet, zsinegek, ragasztó, konyhai eszközök, stb.
  • tábor, csoport részére; egészségügyi doboz, konyhai eszközök, játék- és sportszerek, szakkönyvek, drótok, fogó, főzőkészülék, gyufa, öngyújtó, stb.
  • egyéni felszerelések; megfelelő ruházat, túracipő, tartalékcipő, túranadrág, esőkabát, sapka, fürdőnadrág, egészségügyi felszerelés, elsősegély csomag, egyéni gyógyszerek, hátizsák, hálózsák, derékalj. Pohár, kulacs, tányér, tisztálkodás kellékei, elemlámpa és világító eszközök. Papír, írószer, iratok, hasznos apróságok, zsebpénz, stb.
  • túravezetői felszerelései; térképek, útleírások, tájolók, közlekedési eszközök menetrendjei, túraterv, túranapló, engedélyek, stb.

A táplálkozásunk legyen egészséges, figyeljünk oda a tápanyag mennyiségére, minőségére. Kerüljük a gyomorrontást és a nehezen emészthető ételeket. Fő szempont az energia leadás és a bevitel megfelelő arányának megteremtése, a fehérje, zsír, szénhidrát arányának megválasztása. Különleges figyelmet kell szentelni az ételek eltarthatóságára. Sérült csomagolású ételt ne vegyünk és ne együnk meg, kerüljük a cukros, szénsavas italokat, ételeket, fűszeres ételeket, alkoholt!