Plágiumvizsgálat

Állásfoglalás a plágiumellenőrzésről

Az OTDK-ra benevezett pályamunkákat az OTDT az MTA SZTAKI plágiumkereső rendszere segítségével plágiumellenőrzésnek veti alá. A XXXIII. OTDK 13. Szekciójába nevezett dolgozatok ellenőrzése folyamán számos súlyos és kevésbé súlyos szabálytalanságot tártak fel. Az OTDT 13. Szakmai Bizottsága állást foglalt a plágiumjelentésben foglaltak ügyében, és a következő határozatokat hozta:

  1. Nem tekinti plágiumnak a pályamunkák korábbi változatainak, nyilvánvaló munkaverzióinak benyújtását, még akkor sem, ha ezek akár teljesen azonos formában jelennek meg az interneten. Ugyanakkor a korábbi OTDK-n szereplő, és idén újra benyújtott pályamunkák esetében elvárja az új eredményeket, a továbblépés dokumentálását. Ezért az érintett dolgozatról feljegyzést készít a tagozati zsűrinek, és javasolja, hogy a szóbeli bemutatás során kérjenek magyarázatot a hallgatótól a két pályamunka viszonyáról.
  2. A Szakmai Bizottság – bár nem feltétlenül tartja támogatandónak – elfogadja a Wikipediát forrásként, ugyanakkor elvárja a korrekt hivatkozásokat még ebben az esetben is. Nem fogadhatja el ugyanakkor a hivatkozás nélküli, bekezdésnyi idézeteket ebből az online forrásból. Mivel a Plágiumjelentés egy dolgozat esetben jelentős tömegű hivatkozás nélküli egyezést mutatott ki, a pályamunkát, ill. a szerzőt a Bizottság kizárta a versenyből.

Mint a 13. Szekció Szakmai Bizottságának vezetője és tagjai, valamint a Konferencia Szervezőbizottsága valljuk, hogy a tudományos diákköri mozgalom legfontosabb feladata a jövő tudósgenerációjának kinevelése, és a tehetséggondozás, ezzel pedig az is együtt jár, hogy a tudományos etika alapelveit is közvetítjük a hallgatóknak. A határozat nyilvánosságra hozatalával az a célunk, hogy az értékrendünket kijelöljük, és világossá tegyük, a továbbiakban sem leszünk/lehetünk elnézőek a súlyos etikai vétségek esetében.

Bízunk benne, hogy mind a pályázó hallgatók, mind témavezetőik és bírálóik átérzik a tudományos tevékenység felelősségét, és a tudományetikai alapelvek következetes betartására és betartatására törekszenek a továbbiakban is.

Dr. Gáspár Mihály
a 13. Szakmai Bizottság elnöke

Gerencsérné Dr. Újvári Edit
a Konferencia ügyvezető társelnöke

Dr. Szirmai Éva
a Konferencia ügyvezető titkára