XII.A. Életmód váltás

A leghatékonyabb kezelés, ha sikerül fogyást elérnünk. 7 %-nál nagyobb testsúly csökkentés jelentősen befolyásolja a MetS káros értékeit. 3 %-s szisztolés vérnyomás csökkentés már 8 %-al csökkenti a stroke valószínűségét.

A fogyás eléréséhez több taktika is alkalmazható:

a. fizikai aktivitás

Legfontosabb a folyamatos mozgás, hetente legalább 3-4 x, minimum 30 - 50 percig. Nem a mozgás intenzitása, hanem a folyamatossága a fontosabb. Túlsúlyos egyénekben különösen javasolt az úszás, mivel ez a mozgásforma terheli meg legkevésbé az ízületeket.

A fizikai aktivitás és a megfelelő táplálkozás, 2-s típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatásait összehasonlító tanulmányokban kb: 30-35 %-os javulást találtak az étrend, s kb 40-45 %-os javulást a fizikai aktivitást (min 150 perc/hét) végzőknél. A kombinált (étrend+mozgás) hatására 50-75%-os javulást sikerült elérni.

Az ajánlott rendszeres gyakorlás formái:

napi 4-5 km gyaloglás vagy

napi 8-10 km kerékpározás vagy

napi 2-3 km futás vagy

napi 100 m úszás

Az úszás azért a legjobban javasolt mozgásforma, mert

kevésbé terheli meg az elhízott emberek izületeit,

több fajta izomcsoportot is megmozgat

nemcsak a mozgás, hanem a testhőmérséklet szabályozása során is égeti az energiát.

b. Táplálkozás

A táplálkozás során ügyelni kell a megfelelő energia és tápanyag bevitel betartására.

Alábbiakban néhány táplálék összetevő élettani hatását vizsgáljuk:

Antoxidáns tartalmú élelmiszerek

Speciális étrendek csökkenteni képesek a MetS-re jellemző gyulladási markereket (CRP, IL-6). Ilyen anyagok a növényi szterinek, szójafehérje, viszkózus rostok, zöldségek, mandula, diófélék, vörös bor, friss gyümölcsök és egyszeresen telítetlen zsírok formájában az olívaolaj.

Csökkentik a TG, totál koleszterin szintet, növelik a HDL szintet.

Halolaj származékok

Csökkentik a máj zsír és TG szintjét, valamint a vérnyomást.

Magas szénhidrát tartalmú étrend

Magas TG és alacsony HDL szint, inzulin rezisztencia alakul ki.

PAI-1 szint emelkedik, fibrinolízis gátlódik.

Ha keményítőben gazdag ételeket eszünk, akkor ezen táplálékoknak magas a glikémiás indexük (GI), mivel könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak és így gyorsan és jelentősen emelik a vércukorszintet. Az alacsony GI táplálékok általában rostban gazdag ételek (kivétel: pl. egyes tésztafélék, rizs)

Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek:

Egy tanulmány szerint a magas fruktóz tartalmú élelmiszerek megjelenésével egy időben került előtérbe a MetS problémaköre.

Inzulinrezisztenciát, testsúly növekedést, hiperlipidémiát és magas vérnyomást okoz. Az üdítőitalok (akár cukrozott, akár édesítőszeres) rendszeres (napi 1 pohár) fogyasztása fokozza a MetS esélyét.

A szénhidrát bevitel természetének viszont nincs jelentősége, ha a totál szénhidrát mennyisége kevés, illetve az étrend energia mennyisége csekély.

Csökkent szénhidrát (CHO<30 g) tartalmú étrend

Csökkenti a testsúlyt, a vér zsírsav és TG szintjét. Vérnyomás csökken, gyulladás csökken, szövetek inzulin érzékenysége nő.

Magas koleszterin bevitel

300 mg/nap felett magasnak számít az étrend

Magas koleszterin szint van a tojás sárgájában, libamájban, parasztkolbászban, velő és belsőségekben. (1 tojás sárgája 220 mg koleszterint tartalmaz)

Magas napi zsírbevitel (30 % felett)

Inzulin érzékenység csökken, inzulin elválasztás nő.

A zsírbevitel csökkenti az erek endotheliumának NO termelését, és így vazokonstrikciót okoz.

Telített zsírsavak (saturated fatty acids - SAFA)

Inzulin rezisztencia nő, koleszterin szint emelkedik.

Többszörösen telítetlen zsírsavak (polyunsaturated fatty acids - PUFA)

Inzulin érzékenységet fokozza, VLDL, TG szint csökken, vérnyomás méséklődik.

főleg ω-3 vagy 6 vagy 9 zsírsavat tartalmaznak

Olívaolaj, dióolaj, repce, szójabab, lenmagolaj,

más PUFA-t tartalmaznak: makréla, pisztráng, hering, lazac, tonhal

Egyszeresen telítetlen zsírsavak (high monounsaturated fatty acid - MUFA)

 

inzulin érzékenységet fokozza, vérnyomást kismértékben csökkenti

20-40 % MUFA

diófélék (dió), szójabab, napraforgómag

40-50 %  MUFA

diófélék (földimogyoró)

50-60 %  MUFA

olíva olaj, olajbogyó, repceolaj, margarinok, olajos magvak, diófélék (gesztenye)

60-80 % MUFA

diófélék (mogyoró, pisztácia, mandula

A telített és telítetlen zsírsavak között csak akkor találtak hatásbeli különbséget, ha fokozott napi zsírbevitelt alkalmaztak.

Transz zsírsavak (trans fatty acids - TFA)

Az adatok ellentmondásosak. pl. a konjugált linolsav (Conjugated linoleic acid - CLA), amely a hidrogénezett növényi olaj tartalmú élelmiszerekben található, csökkenti az inzulinérzékenységet és cukorbetegséget okozhat egészséges emberekben. Ugyanakkor CLA kezelés anti-diabetogén hatásúnak mutatkozott elhízott egyénekben.

Alacsony napi zsírbevitel (30 % alatt)

Testsúly csökkenést eredményez.

Csökkent szénhidrát és magas zsírtartalmú étrend

Testsúly csökkenést eredményez. 

Magas protein tartalmú étrend ( >8 g/kg/nap)

Testsúly és zsírcsökkenést okoz, de minél több protein viszünk be, annál jobban csökken a szervezet inzulin érzékenysége.

Magas rost tartalmú étrend

Csökkenti a cukor felszívódását, fokozza az inzulinérzékenységet, mérsékli a hasi zsír és a C reaktív protein mennyiségét.

Erjeszthető vagy oldható rostok (pl. zab) hatása:

Csökkentik a vércukor és az LDL szintjét.

Vitamin hatások

Alacsony D vitamin szint csökkenti az inzulintermelést. A csökkent Ca2+ szint szintén mérsékli az inzulintermelést és a GLUT-4 aktivitását.

Magas D vitamin szint pedig fokozza az inzulin érzékenységet.

Nyomelemek

A magnézium számos folyamat kofaktora: serkenti az energia felhasználást, a glükóz és inzulinszabályozást, a vérnyomás szabályozást stb.

Az alacsony Mg2+ szint fokozza a MetS kialakulásának valószínűségét. Mg2+ kezelés (2,5 g/nap, 3 hónapon át) csökkentette a TG és koleszterin szinteket, növelte a HDL szintet.

Magas só tartalmú étrend (8,6 g/nap)

Fokozza a vérnyomást.

Alkohol

Kis mennyiségben (1-2 pohár bor/nap) emeli a HDL szintet, csökkenti a vér alvadékonyságát, antioxidáns (csökkenti a lipidperoxidációt).

Nagy mennyiségben fokozza a TG szintet és a zsírlerakódást. Növeli az étvágyat és nagy energiabevitelt jelent. Gátolja a zsíroxidációt, és fokozza a vérnyomást.

A különböző étrendek összeállításánál arra kell ügyelni, hogy a tápláléknak mekkora a GI indexe (milyen gyorsan képezhető belőle cukor), valamint a zsír, szénhidrát és fehérje tartalma alapján mekkora energia bevitelt jelent a szervezetnek.

Kalóriaigény

A 22 éves egyének napi kalória bevitele 2000 - 2800 körül mozog. A kalória igény függ a nemtől, magasságtól, a külső hőmérséklettől, fizikai aktivitástól és az életkortól. A férfiak kalóra igénye nagyobb.  A magasabb emberek táplálék bevitele fokozottabb. A fizikai munka, sport növeli a kalória bevitel mennyiségét. Melegebb éghajlaton, valamint az életkor előrehaladtával kisebb a kalória igény.

A fogyókúra főbb szempontjai

Kaloriamegszorítás

A fogyáshoz legalább napi 500 -1000 kalóriacsökkentést kell elérnünk. A legelfogadottabb javasolt napi kaloriabevitel az 1000 kaloria. Így a kaloria deficit 1800 kaloria, mely kb. 15-20 dkg zsírnak felel meg. A hetenkénti fogyás ekkor 1-1,5 kg.

A táplálék összetétele

Javasolt arány: 40 g szénhidrát, 60 g zsír, 75 g fehérje.

Étkezések gyakorisága:

A napi 1-2 tartalmas étkezés hazására a szérum koleszterin és glükóz szint emelkedik. Csökkent glükóz tolerancia jellemző, melyet emelkedett lipolízis követ, mely a kövérség irányába hat.  A fogyás eléréséhez gyakori (3-5), kis kaloria tartalmu étkezések a célravezetőek.

reggeli - 200 kaloria

tízórai - 100 kaloria

ebéd - 400 kaloria

uzsonna - 100 kaloria

vacsora - 200 kaloria

A metabolikus szindrómás betegeknek a következő összetételű étrend ajánlott:

összetevő

% Teljes energia (TE)

Szénhidrátok1

45- 60 %

 - cukrok

    < 10 %

Protein

15- 25 %

Teljes zsír2

25- 30 %

telített zsírok

     < 8 %

egyszeresen telítetlen zsírok

10- 20 %

többszörösen telítetlen zsírok

       5 %

koleszterin

< 200 mg

rost

30- 40 g/nap

(fele lehetőleg oldható formában)

1 A szénhidrát forrásai főleg az alacsony glikémiás indexű táplálékokból legyen: zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona félék.

2 A transz zsírsavakat lehetőleg kerülni kell.