XII.A. Életmód váltás
A leghatékonyabb kezelés, ha sikerül fogyást elérnünk. 7 %-nál nagyobb testsúly csökkentés jelentősen befolyásolja a MetS káros értékeit. 3 %-s szisztolés vérnyomás csökkentés már 8 %-al csökkenti a stroke valószínűségét.
A fogyás eléréséhez több taktika is alkalmazható:
a. fizikai aktivitás
Legfontosabb a folyamatos mozgás, hetente legalább 3-4 x, minimum 30 - 50 percig. Nem a mozgás intenzitása, hanem a folyamatossága a fontosabb. Túlsúlyos egyénekben különösen javasolt az úszás, mivel ez a mozgásforma terheli meg legkevésbé az ízületeket.
A fizikai aktivitás és a megfelelő táplálkozás, 2-s típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatásait összehasonlító tanulmányokban kb: 30-35 %-os javulást találtak az étrend, s kb 40-45 %-os javulást a fizikai aktivitást (min 150 perc/hét) végzőknél. A kombinált (étrend+mozgás) hatására 50-75%-os javulást sikerült elérni.
Az ajánlott rendszeres gyakorlás formái:
napi 4-5 km gyaloglás vagy
napi 8-10 km kerékpározás vagy
napi 2-3 km futás vagy
napi 100 m úszás
Az úszás azért a legjobban javasolt mozgásforma, mert
kevésbé terheli meg az elhízott emberek izületeit,
több fajta izomcsoportot is megmozgat
nemcsak a mozgás, hanem a testhőmérséklet szabályozása során is égeti az energiát.
b. Táplálkozás
A táplálkozás során ügyelni kell a megfelelő energia és tápanyag bevitel betartására.
Alábbiakban néhány táplálék összetevő élettani hatását vizsgáljuk:
Antoxidáns tartalmú élelmiszerek
Speciális étrendek csökkenteni képesek a MetS-re jellemző gyulladási markereket (CRP, IL-6). Ilyen anyagok a növényi szterinek, szójafehérje, viszkózus rostok, zöldségek, mandula, diófélék, vörös bor, friss gyümölcsök és egyszeresen telítetlen zsírok formájában az olívaolaj.
Csökkentik a TG, totál koleszterin szintet, növelik a HDL szintet.
Halolaj származékok
Csökkentik a máj zsír és TG szintjét, valamint a vérnyomást.
Magas szénhidrát tartalmú étrend
Magas TG és alacsony HDL szint, inzulin rezisztencia alakul ki.
PAI-1 szint emelkedik, fibrinolízis gátlódik.
Ha keményítőben gazdag ételeket eszünk, akkor ezen táplálékoknak magas a glikémiás indexük (GI), mivel könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak és így gyorsan és jelentősen emelik a vércukorszintet. Az alacsony GI táplálékok általában rostban gazdag ételek (kivétel: pl. egyes tésztafélék, rizs)
Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek:
Egy tanulmány szerint a magas fruktóz tartalmú élelmiszerek megjelenésével egy időben került előtérbe a MetS problémaköre.
Inzulinrezisztenciát, testsúly növekedést, hiperlipidémiát és magas vérnyomást okoz. Az üdítőitalok (akár cukrozott, akár édesítőszeres) rendszeres (napi 1 pohár) fogyasztása fokozza a MetS esélyét.
A szénhidrát bevitel természetének viszont nincs jelentősége, ha a totál szénhidrát mennyisége kevés, illetve az étrend energia mennyisége csekély.
Csökkent szénhidrát (CHO<30 g) tartalmú étrend
Csökkenti a testsúlyt, a vér zsírsav és TG szintjét. Vérnyomás csökken, gyulladás csökken, szövetek inzulin érzékenysége nő.
Magas koleszterin bevitel
300 mg/nap felett magasnak számít az étrend
Magas koleszterin szint van a tojás sárgájában, libamájban, parasztkolbászban, velő és belsőségekben. (1 tojás sárgája 220 mg koleszterint tartalmaz)
Magas napi zsírbevitel (30 % felett)
Inzulin érzékenység csökken, inzulin elválasztás nő.
A zsírbevitel csökkenti az erek endotheliumának NO termelését, és így vazokonstrikciót okoz.
Telített zsírsavak (saturated fatty acids - SAFA)
Inzulin rezisztencia nő, koleszterin szint emelkedik.
Többszörösen telítetlen zsírsavak (polyunsaturated fatty acids - PUFA)
Inzulin érzékenységet fokozza, VLDL, TG szint csökken, vérnyomás méséklődik.
főleg ω-3 vagy 6 vagy 9 zsírsavat tartalmaznak
Olívaolaj, dióolaj, repce, szójabab, lenmagolaj,
más PUFA-t tartalmaznak: makréla, pisztráng, hering, lazac, tonhal
Egyszeresen telítetlen zsírsavak (high monounsaturated fatty acid - MUFA)
|
inzulin érzékenységet fokozza, vérnyomást kismértékben csökkenti |
20-40 % MUFA |
diófélék (dió), szójabab, napraforgómag |
40-50 % MUFA |
diófélék (földimogyoró) |
50-60 % MUFA |
olíva olaj, olajbogyó, repceolaj, margarinok, olajos magvak, diófélék (gesztenye) |
60-80 % MUFA |
diófélék (mogyoró, pisztácia, mandula |
A telített és telítetlen zsírsavak között csak akkor találtak hatásbeli különbséget, ha fokozott napi zsírbevitelt alkalmaztak.
Transz zsírsavak (trans fatty acids - TFA)
Az adatok ellentmondásosak. pl. a konjugált linolsav (Conjugated linoleic acid - CLA), amely a hidrogénezett növényi olaj tartalmú élelmiszerekben található, csökkenti az inzulinérzékenységet és cukorbetegséget okozhat egészséges emberekben. Ugyanakkor CLA kezelés anti-diabetogén hatásúnak mutatkozott elhízott egyénekben.
Alacsony napi zsírbevitel (30 % alatt)
Testsúly csökkenést eredményez.
Csökkent szénhidrát és magas zsírtartalmú étrend
Testsúly csökkenést eredményez.
Magas protein tartalmú étrend ( >8 g/kg/nap)
Testsúly és zsírcsökkenést okoz, de minél több protein viszünk be, annál jobban csökken a szervezet inzulin érzékenysége.
Magas rost tartalmú étrend
Csökkenti a cukor felszívódását, fokozza az inzulinérzékenységet, mérsékli a hasi zsír és a C reaktív protein mennyiségét.
Erjeszthető vagy oldható rostok (pl. zab) hatása:
Csökkentik a vércukor és az LDL szintjét.
Vitamin hatások
Alacsony D vitamin szint csökkenti az inzulintermelést. A csökkent Ca2+ szint szintén mérsékli az inzulintermelést és a GLUT-4 aktivitását.
Magas D vitamin szint pedig fokozza az inzulin érzékenységet.
Nyomelemek
A magnézium számos folyamat kofaktora: serkenti az energia felhasználást, a glükóz és inzulinszabályozást, a vérnyomás szabályozást stb.
Az alacsony Mg2+ szint fokozza a MetS kialakulásának valószínűségét. Mg2+ kezelés (2,5 g/nap, 3 hónapon át) csökkentette a TG és koleszterin szinteket, növelte a HDL szintet.
Magas só tartalmú étrend (8,6 g/nap)
Fokozza a vérnyomást.
Alkohol
Kis mennyiségben (1-2 pohár bor/nap) emeli a HDL szintet, csökkenti a vér alvadékonyságát, antioxidáns (csökkenti a lipidperoxidációt).
Nagy mennyiségben fokozza a TG szintet és a zsírlerakódást. Növeli az étvágyat és nagy energiabevitelt jelent. Gátolja a zsíroxidációt, és fokozza a vérnyomást.
A különböző étrendek összeállításánál arra kell ügyelni, hogy a tápláléknak mekkora a GI indexe (milyen gyorsan képezhető belőle cukor), valamint a zsír, szénhidrát és fehérje tartalma alapján mekkora energia bevitelt jelent a szervezetnek.
Kalóriaigény
A 22 éves egyének napi kalória bevitele 2000 - 2800 körül mozog. A kalória igény függ a nemtől, magasságtól, a külső hőmérséklettől, fizikai aktivitástól és az életkortól. A férfiak kalóra igénye nagyobb. A magasabb emberek táplálék bevitele fokozottabb. A fizikai munka, sport növeli a kalória bevitel mennyiségét. Melegebb éghajlaton, valamint az életkor előrehaladtával kisebb a kalória igény.
A fogyókúra főbb szempontjai
Kaloriamegszorítás
A fogyáshoz legalább napi 500 -1000 kalóriacsökkentést kell elérnünk. A legelfogadottabb javasolt napi kaloriabevitel az 1000 kaloria. Így a kaloria deficit 1800 kaloria, mely kb. 15-20 dkg zsírnak felel meg. A hetenkénti fogyás ekkor 1-1,5 kg.
A táplálék összetétele
Javasolt arány: 40 g szénhidrát, 60 g zsír, 75 g fehérje.
Étkezések gyakorisága:
A napi 1-2 tartalmas étkezés hazására a szérum koleszterin és glükóz szint emelkedik. Csökkent glükóz tolerancia jellemző, melyet emelkedett lipolízis követ, mely a kövérség irányába hat. A fogyás eléréséhez gyakori (3-5), kis kaloria tartalmu étkezések a célravezetőek.
reggeli - 200 kaloria
tízórai - 100 kaloria
ebéd - 400 kaloria
uzsonna - 100 kaloria
vacsora - 200 kaloria
A metabolikus szindrómás betegeknek a következő összetételű étrend ajánlott:
összetevő |
% Teljes energia (TE) |
Szénhidrátok1 |
45- 60 % |
- cukrok |
< 10 % |
Protein |
15- 25 % |
Teljes zsír2 |
25- 30 % |
telített zsírok |
< 8 % |
egyszeresen telítetlen zsírok |
10- 20 % |
többszörösen telítetlen zsírok |
5 % |
koleszterin |
< 200 mg |
rost |
30- 40 g/nap |
(fele lehetőleg oldható formában)
1 A szénhidrát forrásai főleg az alacsony glikémiás indexű táplálékokból legyen: zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona félék.
2 A transz zsírsavakat lehetőleg kerülni kell.