XII.C. Sebészi kezelés

Miután a fenti eljárások sajnos több nagyon elhízott ember esetében nem vezetett eredményre, már régen felmerült a sebészi megoldások bevezetése. Ennek lényege az emésztőrendszer kisebb-nagyobb szakaszának kiirtása, és így a felszívódás mértékének a csökkentése.

a) Jejunoilealis shunt műtét

Az első műtéti technikák esetében a proximális jejunum szakaszt végoldal anastomozissal a colon transverzum középső részébe ültették. Nagyon jó fogyási eredményeket értek el, viszont súlyos mellékhatások alakultak ki.

Később a jejunoilealis shunt során a jejunum felső szakaszából 20 cm-t end-to side megoldással a Bauchin billentyű felett 20 cm-rel a terminális ileum szakasszal kötötték össze. A vékonybél felső részét vakon zárták, majd a normális testsúly elérése után reanasztomózist végeztek (33. ábra).

 

 

33.  ábra A jejunoileális shunt

Chandra Hassan: Metabolic surgery.ppt, Bariatric Surgery, St. Vincent's Charity Medical Center, Cleveland, OH, USA

A beavatkozás után a betegek testsúlya gyorsan csökkent. A csökkent felszívás miatt a betegeknél gyakori hasmenést és kálium vesztést és vitamin hiányt tapasztaltak. A nagyobb gondot a műtét után fellépő máj funkció zavarok (fokozott májzsírosodás) okozták. A májkárosodás pontos mechnanizmusa nem ismert. Valószínűleg az esszenciális és nem esszenciális aminosavak gátolt felszívódása is segítette a mellékhatás kialakulását. A káros mellékhatások illetve a shunt megszüntetését követően az obesitas kiújulása miatt a jejuno-ilealis shunt műtétet ma már nem végzik.

b) Gyomor üregének szűkítése

A hagyományos eljárások (kaloriamegszorítás, életmód változtatás, gyógyszerek, stb) eredménytelensége esetében később laparoszkópiás technika alkalmazásával a gyomor falára gyűrűt helyeztek el (34. ábra).

 


 

34.  ábra A gyomor szűkítése

Chandra Hassan: Metabolic surgery.ppt, Bariatric Surgery, St. Vincent’s Charity Medical Center, Cleveland, OH, USA

 

Ezáltal a gyomor befogadó képessége csökkent, teltségérzés már kevesebb étel elfogyasztása után jelentkezett. A testsúly csökkent, de a gyomorpanaszok megjelenése miatt ez a sebészi eljárás nem terjedt el.

 

Amerikában számos egyéb drasztikus és kevésbé drasztikus műtéti eljárást alkalmaznak (35. ábra).

 

35.  ábra A gyomor méretének csökkentése

Chandra Hassan: Metabolic surgery.ppt, Bariatric Surgery, St. Vincent's Charity Medical Center, Cleveland, OH, USA