Szívós Mihály

Az ikonikus jelek fajtái és jelentőségük az állati jelképek kutatásában.

A szemiotikai elemzés módszere VII.

Szívós Mihály

MTA TKI

szivosml@yahoo.de

 

Az előadás egyik fő célja az ikonikus jelek fajtáinak bemutatása olyan írásjelek példáján, amelyek eredetileg állatfigurák nyomán készültek. Ez a nagyon korai fejlődési fázis mind az ókori egyiptomi írásnál, mind pedig a régi kínai írásnál megtalálható volt. Annak ellenére, hogy a nagy távolság miatt a kölcsönhatásokat ki lehet zárni, e vonatkozásban közös fejlődési vonások mutatkoztak a két írásrendszerben. A két példasor tehát bepillantást enged az írástörténet legizgalmasabb fejezeteibe. A példákon keresztül meg lehet világítani az ikonicitás változatait és a bemutatott példák esetében a formaváltozások révén előálló jelentésváltozásokat is.

Az előadás másik fő célja – az előbbi témához szorosan kapcsolódóan – az ikonikus jeltér fogalmának bemutatása. Ha szélesebb körű jelfolyamatokat kívánunk elemezni vagy bemutatni, akkor feltétlenül szükségünk van a jeltér fogalmára, amely a szemiotikában olyan körülhatárolható térrészt jelöl, ahol jelentős számban vannak jelen jelviszonyok. Az ikonikus jeltér ikonikus jeleket eredményező jelviszonyok kialakulását támogatja.

Végül az előadás módszertani összefoglalással zárul, amely rávilágít arra, hogy a tárgyalt szemiotikai kategóriák hogyan használhatók a hasonló tematikájú szemiotikai elemzésekben.