III.2. Terhelés során kapott vérnyomás válasz

A vérnyomás definíció szerint az a nyomás, amelyet a szív összehúzódásának (szisztole) következtében a vér az ér falára kifejt. Dinamikus terhelés hatására növekszik a keringő perctérfogat, és ennek eredményeként a szisztolés vérnyomás. A diasztolés érték nem változik esetleg a perifériás értágulat (vazodilatáció) miatt csökken.

Terhelésre adott válasz gyanánt létrejött normál szisztólés vérnyomás növekedés fokozatosan emelkedik, amely a terhelés csúcsán egyenletes értékekeket mutat. A természetellenes válaszreakció oka lehet a krónikus szívkamrai zavar, a terhelésre jelentkező szívizom-iszkémia, amely bal oldali szívkamra-elégtelenséget okoz, vagy esetleg szívizomgyengeség (papilláris funkció zavar), vagy szívbillentyű-elégtelenség, amely a kontroll-időszak során növeli a hirtelen kialakuló szívbetegségek kockázatát.

Számos esetben találkozunk extrém vérnyomás növekedéssel, már alacsony terhelési szinten is, ennek számos egyéb oka lehet, alapvetően befolyásolja a terhelési protokoll (a dőlésszög emelkedése, stb.) minősége is.