III.3. A szívizom oxigénfogyasztása (VO2) (a szisztolés vérnyomás és a pulzus szorzata)

Nyugalomban az O2 fogyasztás átlagosan 0,25 l/perc, aminek 12 %-a a szív, 20 %-a a vázizomzat O2 igényét elégíti ki.Átlagos erejű, fiatal, egészséges ember tartósan 1 l/perces O2 fogyasztást igénylő munkát képes végezni. Rövid ideig (percekig), 3,5 l/percesO2 fogyasztást (VO2max) érhet el, míg csúcsteljesítményt nyújtó sportolókban ez az érték 5l/perc is lehet. Az "anaerob küszöbig" az oxigen fogyasztás a terhelés mértékével arányosan nő.

Például ha nyugalmi állapotot követően alacsony, avagy mérsékelt intenzitású edzést végzünk az oxigén fogyasztás gyorsan növekszik, majd 1-5 percen belül eléri a "steady state" állapotot.

Az "oxigén deficit" fázis az oxigén felvétel és az eltelt idő különbsége. Az itt definiált eltelt idő edzett embereknél rövidebb mint edzetleneknél, ebből következik, hogy azoxigén deficit is alacsonyabb, mivel az edzett egyének esetében, jobb aerob bioenergetikai kapacitás fejlődött ki a kardiovszkuláris renszer illetve az izomműködés adaptációja következtében. Ebböl következtethetően az aerob ATP képződés korábban aktiválódik, amely kevesebb tejsav képződést eredményez (7. 8. ábra).

7.ábra Oxigén fogyasztás a tréning ideje alatt

8.ábra Oxigénfogyasztás edzett és edzetlen egyéneknél