III.8. Laktátküszöb (anaerob küszöb, tejsav küszöb)

Az a pont ahol a laktát koncentrációja a terhelés következtébenelkezd növekedni (11. ábra).

Befolyásoló tényezők:

  • az izomsejtekben alacsony oxigén szint
  • gyors glikolízis
  • a "gyors" izomrostok intenzív munkája
  • a laktát eliminációja gátolt a szervezetben (máj, izom, szív károsodása)

11. ábra: A vér tejsavkoncentrációja növekvő terhelés hatására

A maximális oxigénfogyasztást igénylő munkára az ember csak rövid ideig képes. Ha a munkavégzés tartama vagy intenzitása az egyén teljesítőképességét meghaladja, kimerülés következik be.

A kimerülés okai:

  • fokozott hőleadás (hyperthermia)
  • szénhidrátkészletek kimerülése (hypoglykaemia)
  • magas pulzusszám, elégtelen perctérfogat
  • anaerob anyagcsere, metabolitok felszaporodása, acidózis