IX.4.2. Nyaksérülések

A koponya a nyak közvetítésével rögzül a törzshöz. A csontos átmenetet a nyaki gerinc szolgáltatja, ami a gerincoszlop legmobilisabb szegmentuma. Lehetővé teszi a fej minden irányba jelentős mozgathatóságát. Ezt az aktív funkciót a nyakizmok biztosítják. Jellemző, hogy relatíve kis helyen sok életfontosságú képlet zsúfolódik, ezért a nyak sérülései mindig veszélyesek.

A nyak vizsgálata:

Anamnézis: a sérülés ideje, mechanizmusa, a kialakult panaszok (főleg légzési, nyelési, érzés vagy mozgászavar megléte) tisztázandó.

Megtekintés: Sebek, duzzanat, deformitás, kényszertartás előfordulása ellenőrizendő.

Fizikális vizsgálat: Tapintással nyomásérzékenységet, tapintható deformitást keresünk.  A nyaki gerinc funkció megítélésére először mindig a beteget szólítjuk fel óvatos, aktív mozgások kivitelezésére. Ha eközben bármilyen irányban fájdalmat, panaszt jelez, további funkcióvizsgálatot már nem végzünk, hanem a nyaki gerincet preventíven rögzítjük addig, míg képalkotó diagnosztikával a nyaki gerinc sérülés lehetőségét ki nem zártuk.

Neurológiai alapvizsgálat: elsősorban az érzés, mozgás és reflexkörök ellenőrzése fontos.

Képalkotó vizsgálatok: 2. irányú nyaki röntgen a gerincoszlop esetleges sérüléseit viszonylag jól mutatja.  CT vizsgálat azonban sokkal részletesebb képet ad (További részletek a „gerinc" fejezetben).            MR vizsgálat discoligamenter sérülések felfedésére alkalmas.                                                                    UH  vizsgálat elsősorban lágyrészek közti vérömlenyek, izomsérülés, nagyerek állapotának megítélésére használható.

Nyílt sérülések

A nagyerek, légutak, nyelőcső és az ott futó idegek, már néhány cm-es mélységű behatás esetén károsodhatnak, ezért a nyaki sebzéseket mindig komolyan kell venni. Elsősorban bizonyos technikai sportok, illetve a vívás esetén kell számítani szúrt vagy vágott nyaki sérülésekre. Vérző seb esetén elsősegélyként nyomókötést kell alkalmazni és a sérültet haladéktalanul sürgősségi-traumatológiai osztályra kell szállítani.

Tompa sérülések

A nyakat ért tompa erőbehatás elsősorban a gége, vagy trachea magasságában lehet veszélyes. A porcgyűrűk törése bevérzéssel, ödémával járhat, ami fulladáshoz vezethet. A gégefőt ért behatásnál a hangrés már viszonylag kis nyálkahártya duzzanat kialakulásakor bezáródhat. Ezért stridor, légszomj jelentkezésekor sürgős légútbiztosítás válhat szükségessé. (végszükségben akár conicotomia is!) A sérült mielőbb szakintézetbe szállítandó.

A nyaki gerinc sérüléseit a Gerincoszlop c. fejezetben tárgyaljuk