III.9.2. Zsírok
A zsírsejtek az energiát triglicerid formában raktározzák. A naponta szintetizált és hidrolizált triglicerid mennyisége 100-300 g között van. Energiatartalma nagy. A zsírok a zsírsavak (palmitinsav, sztearinsav, oleinsav) és a glicerin vegyületei. Fizikai tulajdonságait a zsírsavlánc hossza és telítettsége határozza meg. A kettős-kötést alig tartalmazó zsírok szabahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, a több kettős-kötést tartalmazóak pedig folyékonyak. Az ember sok zsírt tud raktározni. Testtömegének akár 40-50%-át is.
A telített zsírsavak, olyan zsírsavak, amelyben minden szénatomhoz maximális számú hidrogén atom kapcsolódik. Ezen zsírsavak kettős kötést nem tartalmaznak. A szervezetben jelentőséggel bíró zsírsavak egy része azonban egy vagy több kettős kötést tartalmaz, azaz ezek az eszenciális zsírsavak egyszeresen vagy többszörösen telítettlenek (4. táblázat).
Zsírsav |
C atomok száma |
Kettős kötések száma |
palmitinsav |
16 |
0 |
sztearinsav |
18 |
0 |
olajsav |
18 |
1 |
linolénsav |
13 |
3 |
arachidonsav |
20 |
4 |
linolsav |
18 |
2 |
Linolsav illetve linolénsav nem tud szintetizálódni, ezeket táplálékkal együtt szükséges felvennünk. Tartósan zsírmentes diétán élőknél valószínűleg ezen eszenciális zsírsavak hiánya okoz tüneteket (dermatitis).
A glicerin zsírsavakkal alkotott észterei az acil-gliceridek, amelyek attól függően, hogy a glycerin hány hidroxil (-OH) csoportja észteresített, lehetnek mono-, di- vagy trigliceridek. A zsíranyagcsere szempontjából a trigliceridek a legnagyobb jelentőségűek, mivel ilyen formában történik a zsírsavak raktározása és részben szállítása is. A trigliceridek szintézise, raktározása és mobilizálása a zsírszövetben, az adipocitákban történik.
A zsírsavak bioszintézise a szervezetben a májban, a zsírszövetben, a laktáló emlő mirigyeiben, a vesében, a sejtek citoplazmájában történik. A szintézis kiinduló anyaga az Acetil-CoA, amely a szénhidrátok, az aminosavak és a zsírsavak lebomlása során keletkezhet. A májban szintetizált triglicerid lipoproteinekbe épül, amely a keringésbe kerül és szállítja a lipideket a perifériás szervekhez. A zsírszövetben a beépülő zsírsavak egy része glükózból szintetizálódik. A többi zsírsavat triglicerid formában lipoproteinek szállítják a zsírszövethez. A szénhidrát ellátottság tehát komplex módon határozza meg a trigliceridek keletkezését és raktározását. Bőséges szénhidrát-ellátottság esetén a zsírszövet triglicerideket szintetizál és ezeket az adipociták citoplazmájában raktározza. Amikor a zsírszövetben túlzott mértékűvé válik a zsírok felszaporodása, kialakul az obezitás (elhízás), amelynek során az adipociták száma és mérete jelentősen megnő.
Ahhoz, hogy a raktározott zsírsavak energiát szolgáltassanak, először ki kell szabadulniuk (mobilizálódniuk). A trigliceridek hidrolízisét lipázok végzik, melyek a triglicerideket zsírsavvá és glicerinné alakítják. A zsírsavak albuminhoz kötődve szabad zsírsavént (FFA-Free Fatty Acid) szállítódnak a szervekhez.
Zsírsavak mobilizációját elősegítő tényezők:
- vércukorszint csökkenés
- éhezés
- fizikai terhelés
- pszihés terhelés
- kortikoszteroidok
- tiroxin hormon
- növekedési hormon
A különböző szervek nem azonos mértékben képesek zsírsavakat felhasználni. Az idegszövet, a vörösvértest, a mellékvese velőállománya egyáltalán nem hasznosítja a zsírsavakat, míg a szívizom és a harántcsíkolt izomzat számára a zsírsavak jelentős energiaforrást jelentenek. Étkezések közötti időszakban, tartós munkavégzés közben és különösen éhezés alatt a zsírsav oxidáció jelentősége megnő. Hosszan tartó éhezésben a legtöbb sejt zsírsavat vagy ketontestet oxidál az energiaszükséglet fedezésére. A sejtekbe került zsírsav először Koenzim A-val aktiválódik. Az aktiválás az endoplazmatikus retikulumban vagy a mitokondrium külső membránján történik. Mivel az oxidáció helye a mitokondrium mátrixa ezért az aktivált zsírsavnak, valamilyen módon be kell jutnia. Ezt elősegítő hordozó(carrier) a karnitin.
A karnitin egy aminosav-származék. A szervezetben megtermelődik a szükséges mennyiség a májban, az agyban, valamint a vesében, azonban szívbetegeknek, vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt pótolniuk külső forrásokból.
Kiemelt szerepei a következők:
-
Szívbetegségek megelőzésére használható
-
Az angina bizonyos formáinak tüneteit javítani képes
-
Pozitív tapasztalatok állnak rendelkezésre a dementiában szenvedő betegek kezelésével kapcsolatban
-
Légzési elégtelenség, illetve nehézségek esetében is segít, mivel növeli az izmok teljesítményét
Kapcsolatot feltételeznek a L-karnitin fogyasztása és az atheroszklerózis kialakulása között. Az L-karnitin a bélrendszerben trimetilaminná alakulhat, ami a májenzimek tovább alakítanak metilamin-N-oxiddá (TMAO). Ez utóbbi vegyület érelmeszesítő hatású.
A mitokondriumban a zsírsavak beta oxidáció során bomlanak le.
A koleszterin
Nagyon ellentmondásos molekula. Nélkülözhetetlen a szervezetben, hiszen olyan fontos élettani funkciókat lát el, mint a membránok fluiditásának szabályozása, szteroidhormonok szintézise és az epesavak szintézise, ugyanakkor nagy mennyiségben korunk egyik leggyakrabban előforduló betegségének az atheroszklerózisnak a kiindulási tényezője. Részben táplálékkal kerül a szervezetbe, részben viszont de novo szintetizálódik a májban, mellékvesében, petefészekben és a bélhámsejtekben.
A táplálékkal elfogyasztott és felszívódott zsírokat a kilomikron szállítja el a bélből. A zsírszövetben a lipoprotein lipáz lebontja a kilomikron által szállított triglicerideket zsírsavakra és glicerinre. A maradvány kilomikron a májba kerül.
A lipideket, valamint a koleszterint a májból a VLDL (very low density lipoprotein) szállítja el a szervekhez ahol a már említett lipoprotein-lipáz a triglicerideket hasítja. A VLDL-ből a plazmában így kialakul az IDL (intermediate density lipoprotein), amely egy részét a májsejtek felveszik, más részükből LDL (low density lipoprotein) keletkezik. A koleszterinhomeosztázis fenntartásában továbbá nagy szerepet játszik a HDL (high density lipoprotein), amely koleszterint szállít a májba az extrahepatikus sejtekből és az artériák falából. A májban a koleszterin epesavakká alakul, kiválasztatódik az epébe és ilyen módon kiürül a szervezetből, vagy beépül a VLDL-be. Ezért nevezik a HDL-ben szállított koleszterint "jó koleszterinnek", szemben az LDL "rossz" koleszterinnel.