IV.1.5. Aorta stenosis

Az aorta billentyű szűkülete (AS) a leggyakrabban előforduló, a balkamrai kifolyótraktus obstrukcióját okozó kórkép. Kialakulásának hátterében számos tényező állhat, beleértve a normális semilunáris billentyűn a kor előrehaladtával jelentkező kalcifikációt, a bicuspidális billentyű következményes degenerációját és elmeszesedését, illetve a rheumatoid betegséget. A valvularis forma mellett sub- és supravalvularis AS is előfordulhat. Az AS-sel kapcsolatban jelentkező leggyakoribb tünetek a mellkasi fájdalom, a syncope és a fulladás, azonban ezek gyakran már csak a súlyosabb esetekben jelentkeznek. A típusos, angina pectoris-szerű mellkasi fájdalom mögött a balkamra hypertrophia, a megnövekedett oxigénigény és a diasztolés koszorúér-telődés gátlást okozó kompressziós hatás áll. A diagnózis felállításához a fizikális vizsgálat, EKG és echokardiográfia elvégzése elengedhetetlen. Fizikális vizsgálat során 2R2-ben, a szívcsúcs és a nyak felé vezetődő hangos, crescendo-decrescendo típusú zörejt hallhatunk. Echokardiográfia során a szívüregi méretek meghatározása mellett a balkamra hypertrophia mértéke meghatározható, színes Doppler segítségével a billentyű feletti turbulens áramlás detektálható, pulzatilis Dopplerrel az áramlási sebesség lemérhető, mely segíthet a billentyű-szájadék területének meghatározásában.

Az AS betegek között az SCD előfordulása 20% körüli. A különböző haemodinamikai és elektrofiziológiai tesztek eredményeinek prognosztikai értéke limitált. Aszimptomás, de haemodinamikailag szignifikáns AS esetén a beteget gondosan kell követni, és amint tünetek jelentkeznek, a műtéti megoldást mérlegelni. Sustained kamrai tachyarrhythmiák fennállása esetén implantálható cardioverter defibrillátor beültetése szóba jön. 

 

 

3. ábra. Egy, a balkamrai kifolyótraktusról parasternális hossztengelyi metszetben készült kizoomolt kép látható. A kifolyótraktus (left ventricular outflow tract, LVOT) billentyű alatti mérete (pontozott vonal) lemérhető, az echodenz, stenoticus aorta billentyű (fehér nyíl) (az esetek egy részében) ábrázolható.