IX.5.1. Mellkas

A mellkas foglalja magába a légzési-keringési rendszerünk centrális szerveit. A csontos-porcos bordák összességükben rugalmas, mégis elég ellenálló kosárszerű vázat alkotnak, mely a rajta tapadó izmok és szalagok által megerősítve lehetővé teszi az igénytől függő légzőmozgások kivitelezését, egyben védik a benne helyet foglaló nemesebb szerveket. Az izomzat más része a vállöv, illetve a felső végtag mozgásaiban vesz részt.

A mellkas vizsgálata:

Anamnézis: Tisztázandó a sérülést okozó mechanizmus, valamint a kapcsolódó panaszok mibenléte (lokális vagy sugárzó fájdalom, légszomj, izomgyengeség stb.).

Megtekintés: Külsérelmi nyomok, sebek, deformitás, kóros tartás vagy egyéb látható eltérés keresendő. Feltűnő légszomj, riadt tekintet, tág nyaki vénák súlyos légzési, keringési elégtelenségre utalnak.

Fizikális vizsgálat: Tapintással nyomásérzékenység, crepitatió észlelhető. Kopogtatással a szívtompulat határai térképezhetőek fel. Esetleg dobozos kopogtatási hang a tüdő felett ptx-re, kóros tompulat folyadékgyülemre utal. Hallgatózással a légzési és szívhangok, kóros zörejek megléte vizsgálandó.

Képalkotó vizsgálatok: Legkönnyebben elérhető a röntgen. Átnézeti képet ad a mellkasról. A középárnyék helyzete és kiterjedése jól megítélhető, nagyobb ptx, mellkasi folyadék is általában megfelelően ábrázolódik.  Fekvő helyzetben ventrális elhelyezkedésű ptx azonban nem mindig kimutatható vele. A bordatörések jelentős százaléka még célzott bordafelvételeken sem látható.

UH vizsgálat gyakorlott kézben a bordatörés diagnosztikájára szenzitívebb. Kóros pericardiális folyadék kimutatására szintén alkalmas

CT: A legbiztosabb módja tüdő, szív, vagy nagyérsérülés kimutatásának.  Még röntgenen nem látható kisebb tüdőcontusio, ptx is jól ábrázolódik rajta.

Nyílt sérülések

A mellkast ért nyílt lágyrészsérülések (különösen, ha a mechanizmus szúrásvolt), mindig veszélyesek, mert fennáll a légmell kialakulásának, valamint szív, tüdő, vagy nagyerek érintettségének veszélye. Éppen ezért minden mellkasfali sebzés esetén, ha a sebalap mélysége nem ítélhető meg egyértelműen, a sérült sürgősséggel intézetbe szállítandó. Ha feszülő ptx, vagy szívtamponád progrediáló klinikai tünetit észleljük, akkor életmentő beavatkozásként detenzionálás végzendő (injectiós tű a II.-es bordaközbe, illetve pericardium punctió).

Tompa sérülések

Tompa erőbehatás leggyakrabban a csontos-porcos mellkasi váz sérüléseit, a mellkasi izomzat vagy kültakaró zúzódását okozhatja, nagy energiájú behatás esetén azonban akár tüdő, szív vagy nagyérsérülés is létrejöhet. Ezért a légzési, keringési rendszer ellenőrzése ilyen mechanizmus esetén is fontos!