IX.5.2. Has

A hasüreg elsősorban az emésztő és kiválasztó szervrendszer részeit foglalja magába. A mellkas felé a határt a rekeszizom adja, amely a légző mozgások egyik fő faktora.  Felül-oldalt a bordaívek alsó része ad rugalmas, de mégis valamennyire szilárd köpenyt. Alulról a medencecsontok, hátul pedig a gerincoszlop biztosít szilárd védelmet, de az elülső fal és a hátsó fal egy része csak izmok által van határolva. Ezért akár erősebb tompa behatás, akár viszonylag kis energiájú, de áthatoló erő (szúrás) könnyen elérheti a belső szerveket.  A hasizomzat egyébként a törzs mozgatásában játszik fő szerepet, de a hasprés alkalmazásakor a kilégzés segítését, a törzs stabilizálását is végzi, ezért nagyobb erőkifejtéseknél (dobás, emelés) fő szerepet kaphat.

A hasüregi szerveket alapvetően parenchymás és üreges szervekre szokás osztani. Sérülés szempontjából ez a felosztás azért fontos, mert a két eltérő szervrendszer károsodása klinikailag viszonylag jó elkülönülő tünet együttessel jár.

A has vizsgálata:

Anamnézis: A sérülés körülményeinek felderítése, a panaszok jellege (éles, görcsös vagy szúró fájdalom, puffadás) segíthet orientálódni az esetleges belszervi funkciózavarokat illetően.

Megtekintés: Külsérelmi nyomok, elődomborodó has, esetleg látható perisztaltika észlelése.

Fizikális vizsgálat: tapintással nyomásérzékenység, izomvédekezés jelenlétét keressük. Mindig vizsgáljuk az esetleges sérvkapuk predilekciós helyeit sérvtartalom vagy érzékenység után kutatva. Hallgatózással bélhangokat (vagy azok hiányát) loccsanást észlelhetünk.

Képalkotó vizsgálatok:Natív hasi röntgenen esetleges szabad levegő üreges szerv sérülésére utalhat, nívóképződés paralyticus ileus jele lehet. UH vizsgálat szabad hasi folyadékot igazolhat, valamint a parenchymás szervek sérüléseit jó százalékkal kimutathatja. Kontrasztos hasi CT vizsgálat a legszenzitívebb esetleges szervsérülések diagnosztizálására.

Hasizom sérülések

A hasfali izomzat direkt éles vagy tompa behatásra, illetve hirtelen erős kontrakció alkalmával (húzódás) egyaránt sérülhet.  Nagyobb erőkifejtésnél a predilekciós pontoknál (köldök, lágyék) a sérvkapukat határoló izomzat illetve kötőszövet sérülése miatt akár definitív sérv kialakulása is létrejöhet. Ez azonban általában hajlamot feltételez, pusztán egyszeri túlterhelés estén ritka.

Tünetek: tompa behatáskor jól lokalizálható, húzódáskor diffúzabb, sugárzó fájdalom a sérülés környékén. Nagyobb mennyiségű izomrost szakadás esetén lokális duzzanat is jelentkezhet. A panasz direkt nyomással és haspréssel egyaránt kiváltható. UH vizsgálat a rostfolytonosság megszakadását és körülirt vérömlenyt igazolhat.

Általában konzervatív (kímélet, jegelés NSAID) Nagyobb vérömleny esetén leszívás, vagy drainage jön szóba. Kifejezett hasfali sérv kialakulásakor műtét.

Parenchymás szervsérülések 

A hasüregi szervek közül elsősorban a lép és a máj veszélyeztetett méretük és elhelyezkedésük miatt. Küzdősportok, technikai sportok, illetve minden hasat érő közepes energiájú behatás esetén gondolni kell rá. Tompa erőbehatásra e szervek tokja megszakadhat, állományuk roncsolódhat, ami a vérellátási sajátosságok miatt erős belső vérzéssel járhat. Áthatoló hasi sérülések esetén természetesen ugyanez a helyzet.

Tünetek: A behatásnak megfelelően fájdalom, mely azonban viszonylag hamar csillapodik, és akár relatíve enyhévé is válhat. A fő tüneteket a belső vérzés miatt kialakuló sokk okozza. A szaporodó pulzusszám, csökkenő vérnyomás, hideg, nyirkos bőr hasi sérülések esetén mindig nagyon komolyan veendő. UH vizsgálat, vagy hasi CT nagy pontossággal igazolhatja a gyanút.

Ellátás: A sérült mielőbb sürgősségi, vagy traumatológiai osztályra szállítandó. Ott a sérülés mértékétől és a sokk stádiumától függően enyhébb esetekben esetleg konzervatív kezelés (vérkészítmények adása, szoros observatio) jöhet szóba. Kifejezettebb szervkárosodás, illetve progrediáló shock miatt azonban sürgős műtét szükséges.

Üreges szervek sérülései

Az emésztőcsatorna károsodására általában áthatoló sérülések (szúrás) kapcsán kell számítani. Ilyenkor az ellátás nem kétséges, a sebészeti beavatkozás elengedhetetlen. A gondot a tompa hasi sérülések kapcsán létrejött üreges szerv szakadások okozzák. Ezek önállóan viszonylag ritkák, általában nagy energiájú behatásra, egyéb szervek sérülésével együtt szoktak létrejönni. Így főleg technikai sportok kapcsán kell számolni velük.

Tünetek: tisztán üreges szerv sérüléseknél a tüneteket az emésztőcsatornából kiáramló, általában komoly kémiai irritációt okozó emésztőnedvek, illetve főleg a vastagbél esetén a bélflóra hashártyára gyakorolt hatása uralja. Ilyenkor észlelhetők a klasszikus akut hasi panaszok. Igen erős, fokozódó, általában görcsös hasi fájdalom, izomvédekezés, fokozatosan kialakuló bélrendszeri paralysis. A panaszok a sérülés magasságától (gyomor, vékony vagy vastagbél), illetve a károsodás kiterjedésétől is függnek. Kisebb perforáció esetén a cseplesz letokolhatja a folyamatot, így az elhúzódóvá válhat kevésbé látványos tünetekkel. A diagnosztikában az UH vizsgálat általában kevésbé informatív. Natív hasi röntgen az esetek egy részében kimutathat rekesz alatti szabad hasi levegőt, leginkább azonban a kontrasztos hasi CT vizsgálat szenzitivitásában lehet bízni.

Ellátás: Akut hasi tünetek, vagy igazolt üreges szervsérülés esetén műtéti.