IX.5.4.2.3. Tile C sérülések

Nagy energiájú sérülések. A hátsó gyűrű integritása teljesen megszűnik, így a sérült medencefél az izomzat húzóereje miatt hosszanti irányban is elmozdul, felcsúszik.

Tünetek: A gyűrű fizikálisan jelentős instabilitást mutat, a sérült oldalon a felcsúszás miatt az alsó végtag rövidebbnek tűnik. A medencefenék izomzata és a hátsó vénás plexus is többnyire károsodik, ez jelentős vérzéssel, urogenitális illetve végbélsérüléssel szokott szövődni. Gyakran sérül a plexus sacralis is.(neurológiai tünetek) A diagnosztikában az röntgenfelvétel, CT, cisztográfia, angiográfia is helyet kaphat.

Ellátás: Ez a sérüléstípus akut, életveszélyes állapottal jár. Elsősegélyként medenceheveder felhelyezése szükséges (a kompresszióval a vérzéscsillapítás az elsődleges cél). Mielőbbi diagnosztika a társsérülések kiderítésére, időleges stabilizálás csípőlapátokba behelyezett fixateur externe-vel, ha a feltételek adottak, percután hátsógyűrű stabilizálás sacroiliacalis csavar bevezetéssel. Vér és folyadékpótlással nem uralható sokk esetén invazív angiográfia a gyakran sérült iliaca interna rendszer elzárására. Végső esetben műtét (uralható vérzések és urogenitális sérülések ellátása, kismedencei tamponád, gyűrűstabilizálás)