IX.6.5.3. A csukló sportártalmai

Instabil csukló

Többnyire fel nem ismert, vagy elégtelenül kezelt szalagsérülések talaján alakulnak ki. Lokalizációtól függően számos típusuk ismert. Közös tünet a csukló terhelhetőségének beszűkülése, fájdalom, instabilitás érzés. Kezelésük speciális kézsebészeti ismereteket igényel.

Lunatomalatia (Kienböck kór)

Ismeretlen eredetű szindróma, hátterében genetikai hajlamot és az ismétlődő mikrotraumák szerepét egyaránt feltételezik. Anatómiai variánsok szerepe (ulna mínusz variáns) szintén ismert. A kórkép lényege az os lunatum keringészavara és fokozatos aszeptikus necrosisa, mely a csuklóízület funkcióját jelentősen károsítja.

Tünetek: Bizonytalan, főleg terhelésre jelentkező csuklófájdalom az os lunatum vetületében. Később a csukló mozgások súlyos beszűkülése, progresszív arthrosis alakulhat ki. Kezdetben szegényes rtg jelek (denzitás fokozódás a lunatum területén) később a csont fokozatos feltöredezése látható. MR vizsgálat már korai stádiumban igazolhatja a keringészavart.

Ellátás: Gyanú esetén kézsebészeti rendelésre irányítandó Korai stádium esetén revascularizációs műtét segíthet, késői szakban már csak részleges vagy teljes dézis jön szóba

Csuklótáji tunnel szindrómák  

A carpalis alagút szűkülete (carpal tunnel szindróma) 

 

a n.mediánuson, a Guyon csatornáé (ulnar tunnel szindróma) a n. ulnarison okoz kompressziót és ebből adódóan több-kevesebb funkciózavart. A patomechanizmusban visszatérő csuklótáji mikrotraumák (kerékpárosok), synovitis, korábbi radius törés egyaránt szerepet játszhat.

 

Tünetek: Változó mértékű érzés illetve mozgászavar az érintett idegek ellátási területén. Bizonytalan esetben idegvezetéses vizsgálat segíthet a diagnózisban.

Ellátás: Enyhébb tüneteknél nyugalomba helyezés, NSAID, B vitaminok, makacs esetben műtét (neurolysis).