IX.6.6.2. Szalagsérülések

Az ízületi tokszalagok közül leggyakrabban a hüvelykujj MP ízületének ulnaris kollaterálisa szokott sérülni (síbot sérülés). A fizikálisan észlelhető oldalirányú instabilitás tartott rtg felvétellel objektivizálható.

Tekintettel kiemelt szerepére, diagnosztizált friss I-es MP ízületi oldalszalag sérülésnél 4-5 hét szigorú stabil külső rögzítés szükséges. Maradandó instabilitásos tünetek esetén műtét (szalagplasztika).

Az interphalangeális szalagsérüléseknél gyakran jön létre ficam, ami látványos tünetekkel jár, de általában hosszirányú húzással könnyen reponálható (sok sportoló magának elvégzi). Az esetleges abruptió kizárására ilyenkor is érdemes rtg felvételt végezni, egyébként 2 hét rögzítés elégséges szokott lenni a gyógyuláshoz.

A palmar plate (Az IP ízületek tokjának palmaris oldali, rostos, lemezszerű megerősödése) általában dorsálextensiós mechanizmussal sérül. Ha ez nem abruptiós jellegű, rtg-n nem észlelhető kóros eltérés, az ízület azonban duzzadt, fájdalmas lehet. A gyógyuláshoz 7-10 napos rögzítés elegendő, utána azonban a fokozatos bemozgatás mellett még hetekig tart a teljes funkció visszanyerése.