I.2. A sportolók energiaigénye

A megfelelő energiaellátottság alapfeltétele az eredményes edzéseknek és a maximális teljesítménynek. Az energiaigény egyik fő meghatározója a sporttevékenység intenzitása és időtartama. Azoknak a személyeknek, akik hetente három alkalommal edzenek 30-40 percet, elegendő az általános étkezési ajánlásoknak megfelelően táplálkozni, mert az edzések energiaigénye (200-400 kcal/alkalom) viszonylag alacsony (Leutholtz és Kreider, 2001) . Amennyiben mind az edzések intenzitása, mind a gyakorisága nő, úgy már jelentősen emelkedik a sporttevékenységből származó energiafelhasználás is. Azoknál a sportolóknál, akik naponta több órát edzenek (1-2x2-3 óra / nap), hetente 5-6 alkalommal, már edzésenként akár 600-1200 kcal / óra energiaigénnyel is számolhatunk, így számukra 60 - 80 kcal/kg/nap (3000 - 8,000 kcal/nap egy 50 - 100 kg-os sportolónak) energiabevitel ajánlott ( Leutholtz és Kreider, 2001; Kreider 1991).

Egyes speciális sporttevékenységeknek extrém magas lehet az energiafelhasználása. A Tour de France kerékpáros versenyzőinek akár napi 12 000 kcal is lehet az energiaigénye (150 - 200 kcal/kg/nap egy 60 - 80 kg-os sportolónak)(Brouns és kollégái, 1989).

A gyakorlati tapasztalatok szerint a nagyobb testtömegű és/vagy magas intenzitással, hosszabb edzéseken részt vevő sportolók esetében nehézségekbe ütközik a szükséges energiát biztosító táplálékmennyiség elfogyasztása. Ennek egyik oka, hogy a sportolók egy része nem szeret jóllakottan edzeni, ezért edzések előtt pár órával már nem eszik nagyobb mennyiségű ételt. A másik oka, hogy a magas intenzitású edzések csökkenthetik a sportolók étvágyát és időnek kell eltelni, hogy az edzések után éhesnek érezzék magukat. A sporton kívüli elfoglaltságok is megakadályozhatják, hogy a sportoló megfelelő mennyiségben, minőségben és időben étkezzen.

A kutatások eredményei és a gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, hogy az elégtelen energiabevitel hozzájárulhat a túledzettség, a krónikus fáradtság kialakuláshoz, kedvezhet a fogyásnak, ezen belül is az izomtömeg-vesztésnek és teljesítménycsökkenést okozhat.

iDevice ikon GYAKORLATI TANÁCSOK
  • napi 4-6 étkezés javasolt a sportolóknak,
  • kimagasló energiafelhasználás esetén fogyasszon energiaszeleteket és/vagy szénhidrát valamint fehérje tartalmú táplálékkiegészítőket az étkezések között!