I.3. A szénhidrátok szerepe a sportolók táplálkozásában

A szénhidrátok a szervezetünk elsődleges energiaforrásai, a napi energiaigényünk 50-55%-t fedezik. Sportolók körében, különösen az állóképességi sportágakban a megfelelő szénhidrátbevitel elengedhetetlen feltétele a jó teljesítménynek.

Azoknak a sportolóknak, akik hetente három-négy alkalommal edzenek 30-60 percet, nem kell változtatni a kalorigén tápanyagok energiarészesedésén (45-55% szénhidrát [3-5 gramm/ttkg/nap], 10-15% fehérje [0.8 - 1.0 gramm/ttkg/nap] és 25-35% zsír [0.5 - 1.5 gramm/ttkg/nap]). Az intenzitás és az időtartam növekedése azonban már magával vonja a szénhidrátok százalékos részesedésének növekedését: azoknál a sportolóknál, akik naponta több órát edzenek (1-2x2-3 óra/nap), hetente 5-6 alkalommal, már 55-65% a szénhidrátok javasolt aránya a napi energiabevitelből (5-8 gramm/ttkg/nap, 50 - 1,200 gramm/nap egy 50 - 150 kg-os személy esetében) (Leutholtz és Kreider, 2001; Sherman, Jacobs és Leenders, 1998).