I.5. Zsírok szerepe a sportolók táplálkozásában

A zsírok szervezetünk fontos energiaszolgáltatói, melyek nyugalmi állapotban a szervezet energiaigényének 70%-át biztosítják. Az intenzitás növekedésével az oxigénfelhasználás szempontjából gazdaságosabb, de limitált nagyságú szénhidrátforrások kerülnek előtérbe. Az anyagcsere fizikai aktivitásra bekövetkező adaptációjának egyik jele, hogy magasabb intenzitás esetén is képes a zsírokból történő energianyerésre, így lehetőség van a szénhidrátokkal való spórolásra, amelynek eredményeképpen kitolódik a kimerülés időpontja.

A sportolók zsírfogyasztására vonatkozó ajánlások megegyeznek az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokkal:

  • a kalóriabevitel 30%-át ne haladja meg,
  • a telített zsírok aránya ne legyen több a kalóriaszükséglet 10%-nál (a zsírbevitel egyharmadánál)
  • és ügyelni kell az esszenciális zsírsavak bevitelére!