I.5. Zsírok szerepe a sportolók táplálkozásában
A zsírok szervezetünk fontos energiaszolgáltatói, melyek nyugalmi állapotban a szervezet energiaigényének 70%-át biztosítják. Az intenzitás növekedésével az oxigénfelhasználás szempontjából gazdaságosabb, de limitált nagyságú szénhidrátforrások kerülnek előtérbe. Az anyagcsere fizikai aktivitásra bekövetkező adaptációjának egyik jele, hogy magasabb intenzitás esetén is képes a zsírokból történő energianyerésre, így lehetőség van a szénhidrátokkal való spórolásra, amelynek eredményeképpen kitolódik a kimerülés időpontja.
A sportolók zsírfogyasztására vonatkozó ajánlások megegyeznek az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokkal:
- a kalóriabevitel 30%-át ne haladja meg,
- a telített zsírok aránya ne legyen több a kalóriaszükséglet 10%-nál (a zsírbevitel egyharmadánál)
- és ügyelni kell az esszenciális zsírsavak bevitelére!