IX.6.3.2. Könyök ficamok

Leggyakrabban indirekt mechanizmussal, nyújtott könyökhelyzetben történő kézre eséskor alakul ki. Így főleg kontakt sportágak és labdajátékok kapcsán találkozhatunk vele.

Tünetek: általában feltűnő deformitás, az ízület rugalmas rögzítettsége jellemző. A ficam leggyakrabban hátsó, néha laterális, illetve a kettő keveréke. Ilyenkor a radius és az ulna együtt mozogva hagyja el az humerus véget. A proximális radio-ulnáris ízület egyidejű sérülésével járó úgynevezett divergáló könyökficam igen ritka. Ér vagy idegsérülés, valamint valamelyik ízületi alkotócsont abruptiós törése igen gyakran előfordulhat, ezért a végtag keringés és beidegzésének vizsgálata és rtg felvétel készítése elengedhetetlen, még típusos klinikai tünetek esetén is.

Ellátás: rtg készítéséig nyugalomba helyezés, majd a felvétel kiértékelése után általában fedett repozíciós kísérlet,

 


 

lehetőleg rövid narkózisban (amellett, hogy a betegnek a manőver így nem jár fájdalommal, az ízületi stabilitás is korrekten vizsgálható). Ha ez sikeres, vizsgálandó az ízület mozgásterjedelme és stabilitása, valamint ismét ellenőrizendő a keringés és beidegzés. Ha megfelelő stabilitást észlelünk külső rögzítés csak néhány napig, a duzzanat és fájdalom csillapodásáig szükséges. Ha az ízület könnyen reluxálódik, az okoktól függően járunk el. Ha nincs radiusfejecs vagy rtg-n észlelhető abruptiós törés, szóba jöhet 3, maximum 4 hetes külső rögzítés alkalmazása. Ha az instabilitás nagyfokú, sokan ajánlják a mediális oldalszalag és a gyakran sérült alkari izomeredés rekonstrukcióját. Ha csontos ok van a háttérben, osteosynthesis válhat szükségessé. Külső rögzítést a kontraktúra hajlam miatt könyöksérüléseknél csak a lehető legrövidebb ideig alkalmazzunk!

A ficamodott állapotban észlelhető keringés és beidegzési zavar leggyakrabban vongálódásos eredetű, így a helyretétel után spontán szűnik. Repoziciót követően is észlelhető pulzusgyengeség azonban felveti valódi artériasérülés gyanúját, ezért ezt sürgősen tisztázni kell (Doppler, DSA, angio CT). Definitív károsodás esetén sürgősséggel érrekonstrukció szükséges.

Mivel az idegek vongálódásos szakadása ritka, perzisztáló idegműködési zavar esetén is a kezelés alapvetően konzervatív. (B vitamin készítmények, ingeráram, torna) Csak tartósan fennálló panaszok esetén jön szóba műtét (neurolysis, esetleg idegrekonstrukció).