IX.6.3.3. Könyöktáji sportártalmak

Teniszkönyök (Epicondylitis laterális humeri)

Az egyik leggyakoribb könyöktáji túlterheléses eredetű szindróma. Oka az alkari extensor csoport krónikus túlterhelése, és az ebből származó eredés környéki periosteum steril gyulladásos reakciója. . Az izmok közül kiemelkedő kóroki szereppel bír az extensor carpi radialis brevis. Elsősorban teniszezőknél fordul elő (fonákütés technikai problémái), de rendszeres alkari extensor csoportot igénybe vevő egyéb tevékenység is kiválthatja

Tünetek: Fájdalom jelentkezése a csukló aktív extensiójakor és passzív palmarflexiója alkalmával az epicondylus laterális területén. Ez a rész direkt nyomásra is igen érzékeny. Differenciáldiagnosztikai problémát okozhat a radiusfejecs sérülése vagy arthroticus elfajulása (rtg), illetve cervicalis gyöki bántalom (nyaki gerinc vizsgálata)

Kezelés: Friss esetben nyugalomba helyezés, lokális hűtés NSAID. A panaszok csökkenésével az érintett izomcsoport rendszeres passzív nyújtása, és fokozatos, célzott erősítése eredményt hozhat.

Krónikus panaszok esetén megkísérelhető a rendszeres nyújtás mellett lokális lökéshullám kezelés, szteroid infiltráció, makacs esetben műtét (az extensor eredés partiális leválasztása és distalizációja, vagy az extensor carpi radialis brevis inának meghosszabbítása Z plasztikával.

Dobókönyök (Epicondylitis mediális humeri)

Intenzív ütő vagy dobó mozdulatot végző sportolók típusos betegsége (gerelyhajítás, baseball, golf stb.) Kórok-és tünettani szempontból megegyezik a teniszkönyökkel, csak az érintett régió az alkari flexor csoport és eredésük, a mediális epicondylus.

Kezelés: lásd fent, (kivéve ínhosszabbításos műtét)

Bursitis olecrani

Az olecranon feletti bursa krónikus duzzanata. Általában ismétlődő trauma, mechanikai irritáció váltja ki, de tompa ütés utáni bevérzés is okozhatja.

Tünetek: A könyökcsúcson jól látható és tapintható, fluctuáló, körülírt terime, mely az alaphoz kötött. Mozgatás közben bizonytalan, lokális fájdalom.

Kezelés: Friss esetben nyugalomba helyezés, NSAID, jegelés. Nem javuló tünetek esetén punkció, esetleg lokális szteroid.  Makacs, vagy gyakran recidiváló, heges tokkal bíró bursa esetében sebészi exstirpatió.

Osteochondritis dissecans

Könyökízületet ért ismétlődő behatások (tompa ütések, rendszeres túlfeszítés) hatására elsősorban a humerus felszínéről kisebb porcdarabkák válhatnak le és ízületi idegentestként viselkedve panaszt okozhatnak. Leginkább küzdősportok, főleg a cselgáncs és a birkózás képviselői veszélyeztettek.

Tünetek: A könyökmozgások hirtelen meg-megakadnak, ilyenkor nyilalló, szúró fájdalom, beakadás érzés jelentkezik. Nagyobb darabok már konvencionális rtg-n is látszódhatnak, CT vagy MR vizsgálat nagy találati pontossággal ad diagnózist.

Ellátás: A levált darabkák eltávolítása, elsősorban arthroscopos technikával