IX.6..1.1.1. Kulcscsont törés

A vállöv leggyakoribb töréstípusa. Küzdő és technikai sportok, labdajátékok, egyáltalán bármilyen vállra, vagy nyújtott kézre eséssel járó történés kapcsán előfordulhat.

Tünetek: Tekintettel bőr közeli elhelyezkedésére a lokális duzzanat, deformitás, a gyakran jól látható törtvég előemelkedés alapján szinte ránézésre diagnosztizálható. Tapintással jól észlelhető a kóros mozgathatóság, illetve crepitatió. A beteg jellegzetes tartása (ép kezével emeli és fixálja sérült oldali könyökét a törés tehermentesítésére) szintén támpontot adhat. Biztos diagnózist rtg vizsgálat szolgáltat.

Kezelés: Elsősegélyként a kar nyugalomba helyezése, háromszög kendő, Dessault kötés). A végleges ellátás eldöntésére ortopéd-traumatológus szakorvos hivatott. Zárt, középső harmadi töréseknél, ha az elmozdulás kicsi, vagy a vállak hátrahúzásával egyébként jól reponálható, nyolcas vagy hátizsák kötés alkalmazható kb. 4 hétig. Nyílt, ér-vagy idegsérüléssel szövődött, fedetten nem reponálható törések esetén műtét indikált. Relatív indikáció áll fenn a mediális vagy laterális, ízület közeli törések esetén, valamint ha a sportágból kifolyólag kisebb rövidüléssel járó törésgyógyulás sem kívánatos.