IX.6.1.1.3. Humerus proximális vég törései

Direkt vagy indirekt mechanizmussal egyaránt létre jöhetnek. Mivel a gyógyhajlam jelentősen függ a törés típusától és az ellátás minőségétől, gyanú esetén a sérült sürgősséggel szakintézetbe utalandó.

Tünetek: Általában mozgási fájdalom. Duzzanat, deformitás ritkán észlelhető (ficamos törések) A diagnózist rtg (többdarabos törés esetén CT) igazolja.

Kezelés: A törések klasszifikációja általában a Neer-féle, vagy az AO beosztás alapján történik. Alapvetően a nevesíthető különálló fő fragmentumok alapján (fej, diaphysis, tuberculum maius és minus) két, három, illetve négyrész törésekről beszélünk. A darabok száma és az elmozdulások mértékének emelkedése a prognózist is rontja. Elmozdulás nélküli esetekben a kezelés alapvetően konzervatív, illetve aktív funkcionális (Poelchen torna). 015.ábra Abruptióval járó törés (tubercularis érintettség) vagy subluxált, instabil fejállás műtéti indikációt képez. Mivel az anatómiai nyakat érintő törések, illetve a ficamos törések esetén nagy az aszeptikus fejelhalás veszélye, a kezelés meghatározása ortopéd-traumatológus feladata.