IX.6.4.1. Az alkar törései

Alkartörésről mindkét csont együttes sérülése esetén beszélünk. A mechanizmus lehet indirekt (kézre esés) vagy direkt (ütés, rúgás) trauma egyaránt.  Izolált ulna, vagy radius törés már ritkább, főleg védekező jelleggel, direkt erőbehatásra szokott létrejönni. Főleg küzdősportok, jégkorong, gyeplabda kapcsán fordul elő nagyobb számban. A radius töréshez gyakran társuló distális radio-ulnáris ízületi ficam (Galeazzi sérülés), illetve az ulna töréshez kapcsolódó radiusfejecs luxatió (Monteggia sérülés)

lehetősége miatt alkarcsont törések esetén, a röntgenfelvételen mindig ábrázolódia kell a könyök és a csukló ízületnek is!

Tünetek: Az alkar duzzadt, deformált, a törés magasságában kóros mozgathatóság, crepitatió észlelhető. 2 irányú rtg vizsgálat bizonyítja a kórismét.

Ellátás: Elmozdulás nélküli, vagy fedetten jól reponálható, stabil törések esetén szóba jön a konzervatív kezelés. A szükséges hosszú rögzítési idő (akár 8-10 hét) miatt azonban a kontrakturák megelőzése és a rövidebb rehabilitáció érdekében ilyen esetekben is inkább műtéti kezelést szoktak alkalmazni. (lemezes OS, esetleg velőürsín)