IX.6.4.3. Akut rekesz szindróma

Szerencsére ritka, de veszélyes kórkép. Az izomrekeszen belüli vérzés, mely gyakran csontsérüléshez társul fokozódó intrafasciális nyomást hoz létre.  Az egyébként rugalmas alkari fasciarekeszek egy ideig kompenzálják az emelkedő rekeszi nyomást, de egy bizonyos határ felett, mikor a nyomás eléri a vénás visszaáramlás értékét ördögi kör jöhet létre. Az odaáramlás továbbra is zavartalan, de az elvezetés blokkolódik, így a nyomás hirtelen továbbnő. A sejtszintű anyagcsere fokozatosan romlik, először az idegi elemek zavarát észleljük, majd az izomzat anyagcseréje is károsodik.

Tünetek: Fokozódó duzzanat és fájdalom az alkar területén. Mivel ez minden törés vagy zúzódás velejárója, rekesz szindróma gyanúja akkor vetődik fel, ha az érintett területtől distálisan érzés és mozgászavar jeleit és észleljük! Gyanú esetén rekesznyomás mérés objektív támpontot szolgáltat.

Ellátás: Korai stádiumban rögzítés, hűtés, mikrokeringést javító infúziók adása megkísérelhető. Progrediáló tünetek esetén sürgős műtét (fasciotomia).