IX.6.4.4. Az alkar sportártalmai

Krónikus rekesz szindróma

Főleg az alkarizmokat extrém módon megterhelő sportok (súlyemelés, body building) közben, jellemzően túledzés hatására jöhet létre. A patomechanizmus hasonló az akut formánál leírtakkal, de a kiváltó ok itt nem a sérülés, hanem az intenzív izommunka hatására létrejött extrém lokális keringésfokozódási igény, és a hypertophizált izomzat relatív anyagcserezavara. Ha ehhez mikroszakadások társulnak, a fokozatosan kialakuló izom és fascia hegesedés tovább rontja a lokális viszonyokat. A lefolyás nem olyan drámai, mint az akut formánál, kiterjedt izomelhalás veszélye sem fenyeget, de a terhelhetőség jelentősen csökken.

Tünetek: Főleg terhelésre jelentkező alkari duzzanat, fájdalom, mely kíméletre gyorsan rendeződik. Érzészavart ritkán észlelni.

Ellátás: Az edzésmunka visszafogása, hosszabb regenerációs szak beiktatása, majd alacsony szintről kezdett, fokozatos terhelés. Kiegészítésként rendszeres nyújtás, masszázs, keringésjavító szerek (pl. Detralex) adása javasolt.

Alagút szindrómák

Az alkarizmok között futó perifériás idegek néhány predilekciós helyen könnyen kerülhetnek lokális kompresszió alá. Az ismétlődő mikrotraumák miatti hegesedés, vagy keresztező hypertrophizált ér által kiváltott nyomásemelkedés miatt az érintett ideg kisebb nagyobb működészavara jöhet létre. Alkaron leggyakrabban a n. mediánus a pronator csatornánál, a n. radialis a supinator csatornánál szenvedhet károsodást.

Ellátás: Enyhébb tünetek esetén konzervatív (nyugalomba helyezés, NSAID, fizioterápia, B vitamin készítmények.) Makacs esetben, főleg ha motoros zavart is észlelünk sebészi feltárás (neurolysis) jön szóba.