A Manipuláció nyomában, avagy mi van a szöveg mögött?

2024. április 24-én a Magyar és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék műhelyfoglalkozást szervezett, El Heniné dr. Szabó Éva vezetésével. Az eseményen leendő pedagógusok vettek részt, akik a foglalkozáson a befolyásolásra alkalmas nyelvi és nem nyelvi eszközök típusairól, jellemzőiről kaptak komplex képet, különös tekintettel a manipulatív stratégiák természetére.  Mindezek ismerete jelentősen hozzájárul a mérlegelő gondolkodás kialakításához.

 

A foglalkozáson a befolyásolás formái, azaz a meggyőzés, a manipuláció és a rábeszélés meghatározása mellett szóba kerültek a befolyásolás sikerességét meghatározó tényezők, valamint a meggyőzés és a manipuláció közötti hasonlóságok és különbségek is körvonalazódtak. Az előadás hangsúlyt fektetett az elsősorban a sajtóban, a kereskedelmi reklámokban megjelenő manipulációs stratégiákra, és hétköznapi példák mentén jellemezte azokat. Emellett az előadó a nyelvi és a képi befolyásolás lehetséges eszközeit ismertette, melyeket a manapság leggyakrabban használt információforrásról: az internetes közösségi oldalakról gyűjtött szövegrészletekkel és képekkel szemléltetette ezeket, valamint valós és megtévesztő híreket elemzett nyelvészeti szempontok alapján.

Az előadó a fenti jelenség bemutatása mellett arra törekedett, hogy felhívja a figyelmet a mérlegelő gondolkodás, a tudatos hírfogyasztás és internethasználat fontosságára, ezzel tájékozódási támpontokat kínálva a résztvevőknek a mindennapjainkat átszövő információáradatban.