Társasjátékokat fejlesztettek a szegedi alkalmazott nyelvész hallgatók

Több új készségfejlesztő társasjáték modelljét is elkészítették a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék hallgatói. A játékok segíthetnék a gyerekek nyelv-és beszédfejlődését.

Különböző korcsoportoknak szóló készségfejlesztő társasjátékokat állítottak ki a tanárképző alkalmazott nyelvészeti tanszéki folyosóján. A játékokat a tanszék nyelv- és beszédfejlesztés szakos hallgatói készítették dr. Juhász Valéria adjunktus irányításával. A tanárnő elmondta, a tanszék célja a készített társasjátékokkal az, hogy a hallgatók a való életben gyakorlatiasabban közelítsék meg az adott fejlesztési problémát, és pedagógiai kreativitásuk fejlődjön. A játékok különböző korosztálynak szólnak, általános iskolától egészen a középiskoláig.

A társasjátékok nem egyszerűen érdekes játékok, hanem fontos készségeket tudnak erősíteni. Összesen öt játékról van szó, melyet két évfolyam készített. Egyes játékok az idegrendszeri és mentális képességek fejlődésére összpontosítanak, mint a szóelőhívás, a szókincs- és a mondatalkotás. Van, amelyik a finom motorikát, a mozgásfejlődést célozza meg, és van amelyik részképességeket, a memóriát és a figyelmet segíti. A hallgatóknak minden játékhoz játékszabályt, valamint megoldókulcsot is kellett készíteniük.

A Szó-ta-gó-ló játékot 7-11 éves korig lehet játszani; itt szóalkotási, szótagolói, szótagpótlói, szótagrendezői és szókereső feladatokat oldanak meg a játékosok. Ez a játékmodell fejleszti a kommunikációs képességet, a helyesírást, az emlékezetet, az összpontosítást és az artikulációt. A Vadon szava játék a dzsungel és az állatok témakörét használja fel a figyelem, a kreativitás, az olvasási- és helyesírási készség fejlesztésére; ennek fő korosztálya a 10-14 éves kor. Ebben a játékban ékezetek nélküli szavakat kell kiegészíteni. Egy harmadik csapat az ABC – Akarj Bátran Cincogni játékot készítette el 7-9 éveseknek. A játék a magyarázókészséget és az olvasást fejleszti, miközben szólás, közmondásokat tanít.

A játékfejlesztés már második éve folytatódik a tanszéken, ahol tavaly a Szóbanforgó és a Magyarország térképismerete szavak játékával társasjátékokat készítették el a hallgatók.

A társasjátékok kreativitásának köszönhetően a tanszék terve, hogy a játékokból interaktív táblára való alkalmazásokat készítenek.

[Best_Wordpress_Gallery id=”38″ gal_title=”Társasjáték”]