IX.6.1.2.2. Sternoclavicularis ficamok

A clavicula mediális végének ficama sokkal ritkább, mint a laterális végi AC ízületi luxatiók. Ugyanakkor, mivel az egész felső végtag lényegében itt kapcsolódik a sternumon keresztül a törzshöz, biomechanikailag nagyon fontos. A sérülés itt is létrejöhet direkt, vagy indirekt módon egyaránt.

Tünetek: A clavicula mediális végét is kettős rögzítő rendszer (a sternoclavicularis ízületi tok, valamint a csontot az I-es bordához rögzítő costoclaviculáris szalagok) fixálja, itt azonban a costoclaviculáris szalagok nem annyira dominánsak. Részleges sérülés esetén csak lokális duzzanat, nyomásérzékenység, mozgási fájdalom jelentkezik, mely jellegzetes módon inkább a vállba sugárzik. Komplett ficam esetében az elmozdulás irányától függő deformitás észlelhető. Ez elülső ficam esetén jobban látható, a ritkább, de veszélyesebb hátsó irányú elmozdulásnál (nagyér sérülés veszélye) a lokális vérömleny akár fedheti is a képet. Rtg vizsgálat nem mindig egyértelmű, gyanú esetén CT adhat biztos diagnózist:

Kezelés: Részleges sérülésnél konzervatív. Hátsó ficamnál azonnali kórházba szállítás és szoros observatió szükséges a nagyér sérülés lehetősége miatt. Ha ez bekövetkezett, abszolút műtéti indikáció áll fenn. A komplett sternoclaviculáris ficamok spontán gyógyhajlama még érsérülés nélkül is igen rossz, ezért sportolóknál általában műtéti kezelés ajánlott.