VII.5. Életkori jellegzetességek

Csecsemő-és gyermekkorban jóval magasabb a szívfrekvencia, mint felnőttkorban, ami a testsúlykilogrammra vonatkoztatott magas perctérfogat miatt szükséges, ugyanis a verőtérfogat jóval kisebb, és csak így tudja biztosítani ezt a növekedéshez szükséges fokozott metabolikus igényt. Az életkor előrehaladtával (és a testsúly növekedésével) a szívfrekvencia csökken és a verőtérfogat növekedik, egyre inkább megközelíti a felnőttre jellemző normál értékeket. A gyermekkorban mások a normál értékek, ezért a tachycardia és bradycardia fogalma is más, mint felnőttkorban. Tachycardia fogalma, az életkornak megfelelő normál érték (ld. 5. táblázat) feletti szívfrekvencia (gyermekkorban magasabb a szívfrekvencia, mint felnőttkorban).  Sympathicotonia talaján kialakuló sinus tachycardia gyakori jelenség, főleg orvosi vizsgálat kapcsán, de mindig ki kell zárni anémiát, ill. pajzsmirigy túlműködést. Ha palpitációról panaszkodik a serdülő, akkor zárjuk ki a supraventricularis tachycardiát Holter EKG-val. Leggyakrabban hyperkinetikus keringésnek véleményezhető a sinus tachycardia.

Sinus bradycardia, az életkornak megfelelő normál érték alatti szívfrekvencia (ld. 5. táblázat) (gyermekkorban magasabb a szívfrekvencia, mint felnőttkorban), sportolókban gyakori, ún.   sportoló szív (koncentrikus balkamra hypertrophia, sinus bradycardia) kapcsán. Ha nem valószínűsíthető, hogy a bradycardia a rendszeres sportolás következménye, akkor ki kell zárni sinus csomó diszfunkciót, AV blokkot. Parasympathicotonia során sinus bradycardia gyakori.

A PQ és a QRS időtartama is rövidebb, mint felnőttkorban, ennek oka a magasabb szívfrekvencia. Az AV blokk fogalma ennek megfelelően más, mint felnőttkorban, ez is a szívfrekvenciától függ. A reális QT távolság mérése a Bazett formula alapján számított frekvenciához korrigált QTc  távolság /12, 13/.

Jobb szívfél túlsúly jellemző kisgyermekekben. Légzési arrhythmia (vagotonia)- belégzéskor a szívműködés szaporább, kilégzéskor ritkább- nagyon gyakori.

V1, V2-ben a T hullám negatív (4 nap - 14 év között). Ezt nagyon fontos szem előtt tartani és ennek megfelelően helyesen interpretálni, mert ez egy nagyon lényeges különbség a  felnőttkori  EKG-hoz viszonyítva. A T hullám gyakran magas serdülőkben, amelynek hátterében nem áll semmiféle elektrolit zavar, csupán vegetatív dystonia megnyilvánulása. De magas T hullámok esetén azért zárjunk ki hyperkalaemiát, acidosist, balkamrai volumen terhelést.  Lapos T hullámok előfordulhatnak sympathicotoniában, anémiában, alkalózis esetén, ill. mérsékelt hypokalaemiában is.

High voltage (R+S hullám) meghaladhatja a 40 mm-t (4 mV) előfordulhat sympathicotoniában is, de mindig ki kell zárni kamra hypertrophiát.

ST eleváció kialakulhat vagotoniában, de sportolókban gondolni kell traumás szívsérülésre is.

ST depresszió  kialakulhat sympathicotoniában, de sportolókban gondolni kell terhelésre vagy infekcióra létrejövő coronaria keringési zavarra.

Incomplett jobb szárblokk nagyon gyakori gyermekkorban, a QRS idő mérsékelten kiszélesedett, az R hullám hasadt. Fizológiásnak tartható, ha a légzéssel változik az R' hullám nagysága és nem haladja meg az R hullám nagyságát- Sportolóknál fel kell tüntetni, hogy fiziológiás jelenségről van szó, nehogy a sportolás engedélyt emiatt vonják vissza.

Frekvenciához korrigált QTc táv  < 450 msec. Normális tengelyállás (-30 +90 fok) 16 év felett /13, 24/.