Konferencia a magyar nyelv oktatásáért Innsbruckban

A magyar nyelv és kultúra modern oktatásának stratégiáiról tanácskoztak a hétvégén Innsbruckban. A meghívott ausztriai és magyarországi előadók, valamint a térségben illetve Dél-Tirolban működő magyar egyesületek közösen keresték a megoldást a diaszpórában élők anyanyelvi oktatására.

Az anyanyelvi oktatás fontosságáról, annak a diaszpórában alkalmazható módszereiről és a kisebbségi nyelv presztízséről is szó volt azon a hétvégén Innsbruckban megtartott konferencián, amelyet a Salzburgi Magyar Egyesület az Innsbrucki Egyetemmel és Magyarország Innsbrucki Főkonzulátusával közösen szervezett.

A két napos eseményre meghívták a Dél-Tirolban működő magyar szervezeteket is, hisz a földrajzi közelség és a nyelvi közeg hasonlósága is összeköti őket, így hasonló nehézségekkel néznek szemben. Olyan kérdések kerültek előtérbe, mint a magyar nyelv és kultúra modern integrációs és asszimilációs folyamatai a diaszpórában. A többi között Malzer-Papp Emese, az Innsbrucki Egyetem, Anglisztika Intézetének oktatója pedig előadást tartott: A kétnyelvűség, és soknyelvűség aktuális kérdései az oktatásban címmel. Szintén meghívott előadóként jelen volt Dr. Juhász Valéria, Szegedi Tudományegyetem, Magyar és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékéről, aki: A magyar nyelv oktatásának módszertani kérdései: Az olvasástanulás és a nyelvi tudat – címmel beszélt a témáról.

Kotolácsi Mikóczy Ilona a Salzburgi Magyar Egyesület vezetője kihangsúlyozta, hogy a konferencia sikeréhez hozzájárult Dr. Kegyes Erika professzorasszony, Hervé Lóránth Ervin magyar közösségi diplomata és Schenk Angyalka is, akik oroszlánrészt vállaltak a konferencia megszervezésében és lebonyolításában. A résztvevőknek óriási élmény volt találkozni a szakértőkkel, a dél-tiroli és tiroli, salzburgi, voralbergi magyar szervezetek vezetőivel, tanáraival.

Program elérhető itt!

1. oldal

2. oldal

Forrás:

https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3130003/