Prezentációs technikák összegyetemi verseny 2019.

NTP-HTTSZ-18-0004 A hazai és a határon túli Tehetségsegítő Tanácsok, tehetségfejlesztő szervezetek támogatása

Prezentációs technikák összegyetemi verseny 2019.

 

A verseny célja: Tudományos témák közérthetően, élvezetes előadásmódban.

A Szegedi Tudományegyetem Tehetségpontja tudományos prezentációs versenyt hirdetett azon egyetemi hallgatók számára, akik tehetséget és kedvet éreznek magukban ahhoz, hogy egy tudományos problémát a közönség számára érthetően, prezentációs eszközök segítségével bemutassanak.

A cél a hallgatók tehetségének kibontakozása. A versenyzők a tudományos munkájukon túl, az előadói képességükre koncentrálva kerülnek megmérettetésre, ezzel segítve őket a további kutatásaikban, előadásaikban.

Értékelési szempontok: A képi megjelenítés, a technikai eszközök használata és a stílus is fontos. A közönség is szavazhat a versenyzőkre, így az érdeklődés felkeltése, valamint a zsűri számára az összbenyomás is értékelésre kerül. További pontokat ér a beszédstílus, gesztusok és a testbeszéd is. Az időkeretet (max. 7 perc/előadás) szigorúan be kell tartani, túllépés esetén a prezentáció nem folytatható tovább.

A döntő nyertesei értékes jutalmakban részesülnek!

 

Az egyetemi forduló időpontja:

2019. április 3. (szerda) 10 óra

helyszíne: AGÓRA.

 

Jelentkezési feltételek:

  • Bármely SZTE-s hallgató
  • Szabadon választott téma
  • Időtartam: max. 7 perc/előadás
  • Formátum: ppt, vagy prezi

 

PREZENTÁCIÓS TECHNIKÁK VERSENY

2019

 

Értékelési szempontok

 

  1. Az előadás legyen képes felkelteni a hallgatóság érdeklődését. A témaválasztást a prezentációs versenyen önmagában nem értékeljük. Egy-egy nehezebb gondolat megértetése a hallgatósággal valamilyen szórakoztató történettel, egyértelműen plusz pontot jelent, azonban fontos, hogy az előadó ne öncélúan „viccelődjön”. 10 pont
  2. A prezentációhoz használt technikai eszközök járuljanak hozzá az előadás minőségéhez, az előadás üzenetének megértéséhez. (Vizuális megoldások, ábrák táblázatok használata ne legyen öncélú, és feleslegesen sok. A túl sok információ kivetítése kontraproduktív.) 10 pont
  3. Beszédstílus, gesztusok, testbeszéd, szemkontaktus a hallgatósággal. (A felolvasás, vagy a kivetített tartalom „leolvasása” egyértelműen rossz módszer a prezentációs versenyen.)  15 pont
  4. Megfelelő időbeosztás.  Az időkeret betartása fontos: max. 7 perc/előadás 5 pont
  5. Előadás összebenyomása. 10 pont

 

 

A verseny célja, hogy a hallgatók egy tudományos témát a közönség számára érthetően, prezentációs eszközök segítségével bemutassanak.

A versenyzők a tudományos munkájukon túl, az előadói képességükre koncentrálva kerülnek megmérettetésre, ezzel segítve őket a további kutatásaikban, előadásaikban.