I.3.2.4. Étkezés egész napos sporteseményen

iDevice ikon GYAKORLATI TANÁCSOK
  • Egy óra vagy ennél kevesebb idő a versenyek között

Fő szempont, hogy az étel ne tartózkodjon túl sokáig a gyomorban és ne okozzon emésztési panaszokat. Ezért ne válasszunk fehérjében és zsírban dús ételt, italt és ügyeljünk az étel mennyiségére is. Ezek alapján sportital, gyümölcslé vagy gyümölcs (például egy narancs vagy egy banán vagy egy-két őszibarack) javasolt.

  • Két vagy három óra a versenyek között

Szénhidrátban dús szilárd ételek is szóba jöhetnek, mert több idő áll rendelkezésre az emésztésre. Ajánlhatóak édes kekszek, péksütemények, csökkentett zsírtartalmú tejjel vagy az előbb említett gyümölcsökkel együtt fogyasztva. Emellett figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadék és elektrolit-bevitelre is, ezért sportitalok fogyasztása ekkor is javasolt.

  • Négy vagy több óra a versenyszámok között

A sportoló már ehet egy normál adag ételt is, de továbbra is ügyelni kell, hogy az szénhidrátban gazdag legyen. Javasolhatunk egy pulykahúsos szendvicset teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérszeletek felhasználásával készítve, alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurttal és sportitallal, vagy spagettit sovány hús felhasználásával, alacsony zsírtartalmú öntettel készült salátával és sportitallal.