Nyitva tartás

Hétfő Zárva
Kedd 10 - 16
Szerda 10 - 16
Csütörtök 10 - 16
Péntek 10 - 16
Szombat Bejelentkezésre
Vasárnap Zárva

Elérhetőség

Szegedi Tudományegyetem
Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6.

Telefon: +36 62 544 753
E-mail: tudastar.jgypk@szte.hu

Belépés

A kiállított Wimshurst-rendszerű influenciagép az elektrosztatikában használatos, sok elektrosztatikus kísérlet nélkülözhetetlen, kézi hajtású eszköze. A készülékkel – mint általában az inlfuenciagépekkel – a kétféle elektromos töltés szétválasztható és tárolható. Nagy feszültséget, kb. 105 voltot, de kis áramerősséget, kb. 10-5 ampert lehet vele előállítani.

A kísérleti eszköz tartozékai:

  • leydeni palack, amely a töltések tárolására szolgál, de ki is iktatható

  • szívócsúcsok

  • elektródák/szikraköz

Az influenciagép két fő része egy álló és egy forgatható üvegkorong. A korongokat szigetelőnyélen és szigetelő asztalon helyezik el. A forgó korongon, az átmérő magasságában, a korong két oldalán, egymással szemben − a koronghoz igen közel − szívócsúcsokkal ellátott fémecsetek (ún. fésűk) helyezkednek el. A fésűk két fémgolyóhoz, az ún. elektródákhoz vezetővel csatlakoznak. A két fémgolyó távolsága tetszőlegesen állítható.

A korong forgatása során keletkező töltések a leydeni-palackban halmozódnak fel. Minél nagyobb az elektródák távolsága, annál tovább töltődnek a palackok, de ha nem tudnak több töltést fogadni, akkor szikrák ütnek át az elektródák között.

A gépet James Wimshurst (1836–1903) angol származású mérnök találta fel 1883-ban.