Nyitva tartás

Hétfő Zárva
Kedd 10 - 16
Szerda 10 - 16
Csütörtök 10 - 16
Péntek 10 - 16
Szombat Bejelentkezésre
Vasárnap Zárva

Elérhetőség

Szegedi Tudományegyetem
Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6.

Telefon: +36 62 544 753
E-mail: tudastar.jgypk@szte.hu

Belépés

A formalinban és alkoholban tárolt preparátumok legnagyobb részét a tanszékek egykori preparátorai készítették saját, valamint az oktatók szorgalmas gyűjtőmunkáját demonstrálva. Ugyanakkor a kiállításban láthatunk néhány olyan példányt, melyeket az Iskolai Szemléltető Eszközök Intézetétől (közönséges kalmár, pézsmapolip, kődatolya/sziklafúró kagyló, kutya-galandféreg) és a Biológiai Tanszer Intézettől (buzogányfejű féreg, emberi bélgiliszta, ló galandférge) vásároltak. Az 1900-as évek elejéről származnak a viasz fejlődéstani modellek Németországból.
Nagy becsben őrizzük azt a több mint száz korabeli növénymodellt (virágokat, terméseket), amelyeket Robert Brendel készített Berlinben. Szintén Németországból érkeztek a bőr, a gyapjú és a gyapot feldolgozását bemutató oktatócsomagok, amelyek 1903-ban Santiagóban (Chile), a Nemzetközi Tanszerkiállításon első helyezést értek el. Ehhez hasonló a század eleji időszakban, Hamburgban összeállított és a vasgyártással foglalkozó oktatócsomag is.
Részben a Technika Tanszékről származnak azok a fali dobozok, amelyek a kártevő rovarokat preparátum formájában mutatják be (A szőlő rovarkártevői, Zöldségfélék és kabakos növények rovarkártevői), valamint a gyümölcsök és zöldségek gombabetegségeit ábrázoló levél- és termésgyűjtemény. Ezek az Iskolai Szemléltető Eszközök Intézetének gyártmányai voltak 1958-1961 között. Végül élethű maketteken mutatjuk be a hazai gyümölcsfajok fajtáit, valamint a zöldségek és gyümölcsök betegségeit.