Nyitva tartás

Hétfő Zárva
Kedd 10 - 16
Szerda 10 - 16
Csütörtök 10 - 16
Péntek 10 - 16
Szombat Bejelentkezésre
Vasárnap Zárva

Elérhetőség

Szegedi Tudományegyetem
Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6.

Telefon: +36 62 544 753
E-mail: tudastar.jgypk@szte.hu

Belépés

Egyes anyagok a lineárisan poláros fény síkját elforgatják. A polariméter az optikai forgatóképesség/aktivitás kimutatására és mérése alkalmas eszköz. Optikai aktivitást mutat, pl. a kvarc és többféle cukoroldat.
Ha a polariméter a cukortartalom megmérésére hitelesítve is van, akkor a készüléket szacchariméternek nevezzük, a cukor latin neve: saccharum után.

A kísérleti eszköz fő részei:

  • Poláros fényt előállító egység
  • Küvetta-tartó
  • Analizátor szögosztással

A készülékhez speciális üvegküvetta tartozik, amelynek alját és tetejét szintén üvegből készült ablak zárja le azért, hogy a fény áthaladhasson rajta. A küvettába először desztillált vizet kell tölteni, majd pedig az optikailag aktív oldatot. A készüléket desztillált vízzel hitelesíteni kell, azaz be kell állítani a kétrészes látómező egyenletes megvilágítását. Az optikailag aktív oldat fényútba helyezésével ez az egyenletes megvilágítás megszűnik, de a készülék ún. analizátor-tárcsájának elforgatásával az egyenletes megvilágítás újra beállítható. Az elforgatás szöge tized fok pontosan leolvasható.
Adott oldatnál mért szög nagysága függ az oldat koncentrációjától és a fényúttól, azaz a küvetta hosszától.
Mivel a forgatóképesség az alkalmazott fény hullámhosszától is függ, a készülékhez speciális, sárga fényt kibocsátó Na-lámpa tartozik.
Rutin laboratóriumi vizsgálatoknál a vizelet cukortartalmának gyors meghatározásához ilyen elven működő készülékeket is alkalmaznak.