Skip navigation

Az Interaktív tábla

Az oktatásban már régóta jelen vannak az interaktív táblák, amivel színesebbé és látványosabbá tehető a tanóra. Ebből kifolyólag nagyon sok érv szól az óvodai csoportszobában történő alkalmazása mellett is.

Az interneten nagyon sok fejlesztő játékot találhatunk, amit kifejezetten óvodásoknak készítenek. Több szempontból is hasznos lehet, ha ezen játékokkal nem a számítógép előtt ülve játszanak a gyerekek, hanem egy interaktív tábla mellett.

Mozgásigény: Nagyon sokszor elhangzik az az ellenérv az óvodai számítógéppel kapcsolatban, hogy mozgásszegény tevékenység, ami ebben az életkorban nem jó. Az interaktív táblával ez is orvosolható, hiszen egy megfelelően elhelyezett tábla előtt állni kell. A táblán különböző feladatokat viszonylag nagy mozgással lehet megtenni. A legtöbb fejlesztő játék alkalmazható interaktív táblán.

Közösségi: A számítógéphez alapvetően kényelmesen csak egy gyermek fér hozzá. Az interaktív tábla kivetítője nagy, így ahhoz több gyermek is odafér, és azt mindegyikük látja. Lehetősége nyílik az együttműködésre, a közös gondolkodásra és a csoportmunkára.

A speciális nevelési igényű gyerekek: Tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik nem szívesen fognak ceruzát, illetve nem szeretnek rajzolni, festeni, azokat pont az interaktív tábla motiválja és ad nekik sikerélményt.

Vizuális élmény: Megfelelő minőségű audió eszközök használatával maradandóbb vizuális és hangélményt képes nyújtani a gyerekeknek, mint egy kisebb képernyős TV vagy monitor.

Széles pedagógiai eszköztár: Folyamatosan bővülnek interaktív tananyagok. Az óvodapedagógusok nem túl sok plusz energia ráfordításával könnyen és gyorsan színessé tehetik a foglalkozásaikat.

Forrás: http://ovoda.bp13.hu

Az interaktív tábla használatakor mindig tartsuk szem előtt, hogy tudatosan használjuk. Megfelelő ideig és megfelelő minőségű alkalmazásokkal.