Skip navigation

Mit tartsunk szem előtt?

Alapvetően a mai gyerekek egészen kicsi korban elkezdenek megismerkedni a digitális eszközökkel, például televízió, tablet. A gyermeknevelésben a legfontosabb, hogy kilenc hónapos kora előtt szülőként sem engedjük a gyermeket a digitális média képernyői elé. Hiszen kilenc hónapnál fiatalabb gyermek fizikailag sem érett ahhoz, hogy a digitális média előtt üljön, és a képernyőt nézze. Elég akkor kezdeni az ismerkedést, amikor a gyermek érdeklődést mutat a digitális eszközök iránt! Erőltetni semmiképp nem szabad. Mindig maradjuk a gyermek mellett és sose hagyjuk egyedül vele. Épp úgy, mintha könyvből olvasnánk fel. Ezáltal gazdagítjuk a szókincsét, és együtt tudja az tölteni ezt az időt apával és anyával. Kétéves kora után már a gyerek maga tesz fel kérdéseket, amire szülőként tudunk válaszolni. Így kezdi megérteni az őt körülvevő világot. Figyeljünk arra mindenképp, hogy hároméves kor alatti játékokat mutassunk a gyermeknek, amelyek nem túl zajosak, mozgékonyak.

Az 1-2 éves gyerekeknek maximum 30 perc idő engedélyezett, amíg érdeklődést mutat az eszköz iránt.

A 3-4 éves gyermek már akár napi 60 percet is tölthet már nem csak egy digitális eszköz, hanem a számítógép előtt is, mindaddig, amíg az felkelti az érdeklődését. A digitális eszközök használata és a számítógépezés közben mindig figyelni kell a fáradtság legapróbb jeleire is. Ha a gyerek már nem nézi a képernyőt, fészkelődik, ásítozik vagy sírni kezd, akkor azonnal be kell fejezni a tevékenységet. Ezt a megengedett 60 percet semmi esetre sem lépjük át. Tehát ha a nap folyamán elértük a 60 percet, akkor este már nem tévézhet.

A számítógép és a digitális eszköz előtt töltött idő nem mehet a fejlődés szempontjából fontos tevékenységek kárára, mint az evés, a játék, az alvás, a mozgás vagy a kortársakkal és szülőkkel együtt töltött idő.

Célszerű gondoskodni arról is, hogy legyenek olyan napok, amikor egyetlen egy digitális eszköz sincs bekapcsolva. Ezáltal elkerülhető, hogy a masina használata mindennapos mániává váljon, azaz anélkül a gyerek már létezni se tudjon.