Skip navigation

A másodlagos adatbevitel

Másodlagos adatbevitel esetén a kutató Excel fájlban megkapja az adatokat tartalmazó táblázatot. Ez esetben a FILE / OPEN DATABASE / NEW QUERY menüpontot választjuk, majd ezen belül is az „Excel fájl” lehetőségét, mert .xls kiterjesztésű a forrásként szereplő állomány.

A „Tovább” gomb használatával egy új ablak kerül elénk – ahol a „Browse” gomb megnyomásával – az importálni kívánt (jelen esetben .xls) fájl elérési útját kell megadni.

A forrásból a megfelelő adatokat tartalamzó munkalapot áthúzzuk a jobb oldali ablakba – mindezt úgy tehetjük meg, hogy az egérrel rákattintunk a mozgatni kívánt névre, majd áthúzzuk arra a helyre, ahova szeretnénk.

Az SPSS program felismeri a tartalmat, így a változókat és az eseteket is helyesen értékeli. A „Tovább” gomb kétszeri megnyomásával megkapjuk a végeredményt. A köztes állapotban az újrakódolásra, illetve a változók meghatározására van lehetőség.

Az így kapott adatbázis tartalmilag megegyezik az elsődleges adatbevitel során kapott eredménnyel, csupán a változók néhány paraméterében van különbség. Ami a .xls fájlban oszlopcím, az itt a név (name) lesz.

Létezik egy gyorsabb módszer is (OPEN FILE / DATA - .xls kiterjesztésű fájt kiválasztása) minderre, ám annak az a hátránya, hogy átalakítás előtt nem változtathatunk a változókon. Itt a program automatikusan beolvassa és a forrás fájl első sora alapján definiálja az SPSS változóit.