Skip navigation

Az elsődleges adatbevitel

A változók definiálása (INSERT VARIABLE) után a rekordok begépelése (INSERT CASES) történik, ez a sorok és oszlopok előtti jobb egérkattintással és az ikonokkal lehetséges. Ha a definiálást a Variable View ablakban tesszük, akkor egyedül a változók paramétereit kell beállítani – míg Data View esetében az új változó a legutolsó oszlopba kerül, és a paraméterek meghatározása egyedül dupla kattintással lehetséges.

A változókat célszerű előbb Variable View nézetben definiálni, és csak ezután átlépni Data View nézetbe.

A paraméterek meghatározása egyesével, vagyis cellánként történik: name és label: begépelés; type, values, missing: cella jobb oldalán lévő gombra kattintva a megjelenő panelt töltjük ki, a többi esetén a legördülő sáv lehetőségeit használjuk. A szöveges adatokat szöveges változókban tároljuk (string), a szám jellegű adatokat pedig numerikusban. Ha numerikus adatoknál nem szeretnénk tizedesjegyeket megjeleníteni, akkor a decimals értékét 0-ra kell megadni.

Ezt követően Data View nézetre váltunk, ahol a már meghatározott változókat töltjük ki az adatokkal.

Ha a View menüpontnál a Value Labels opciónál pipát látunk, akkor nem a változók nevei, hanem a megfelelő változó label mezőjének értéke látszik. Utóbbi pedig sokkal egyértelműbb lesz nem csak a táblázatban, de a kimeneti táblázatokban és grafikonokon is.