VII.18. Depresszió

Mentális betegségek esetén 2-3 x gyakoribbak a kardiovaszkuláris megbetegedések.

Az unipoláris depresszió és klinikai következményei várhatóan 2020 környékére a szív és érrendszeri problémák után a második helyett fogja betölteni. Skizofrénia és a bipoláris depresszió mértéke is egyre fokozódik társadalmunkban.

A depresszió hatására tulajdonképpen egy fiziológiai stressz következik be a szervezet számára. Cukorbetegség hatására a megnövekedett vércukorszint ugyancsak fokozza a depresszió kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a depressziósok közel 40 %-ában kifejlődik a 2-s típusú diabetes. Az elhízás hatására, a megnövekedett testzsír tarlom, valamint a derék-csípő hányados növekedése jól korrelál a depresszió kialakulásával. Depressziósok között kétszer annyian dohányoznak, mint a populáció többi részében. A leszoktatási programok is kevésbé hatékonyak a körükben. Sokkal többen fogyasztanak közülük alkoholt és kevesebb fizikai aktivitást végeznek.

Depressziósok esetén magasabb CRH és kortizol szinteket tapasztaltak. A magasabb kortizol szint segíti az inzulin rezisztencia kialakulását. A nők esetében az ösztrogén véd a stressz és a depresszió kialakulása ellen, viszont a menoupauza után ennek szintje jelentősen csökken. Depresszió hatására fokozódik a szervezetben  TNF-α és a C reaktív protein mennyisége is. Szintén emelkedik a vérlemezkék aktivációjának, aggregációjának valószínűsége, amely fokozza a kardiovaszkuláris rizikót (9. táblázat).

rizikó

faktor

Skizofrénia

Bipoláris betegség

előfordulás

relatív rizikó

előfordulás

relatív rizikó

dohányzás

50-80 %

2-3

54-68 %

2-3

diszlipidémia

25-69 %

<5

23-38 %

<3

cukorbetegség

10-15 %

2-3

8-17 %

1,5-3

magasvérnyomás

19-58 %

2-3

35-61 %

2-3

elhízás

45-55 %

1,5-2

21-49 %

1-2

metabolikus szindróma

37-63 %

2-3

30-49 %

2-3

8.      táblázat A skizofrénia és a bipoláris depresszió, mint kardiovaszkuláris rizikótényező

A depresszió ellen szedett gyógyszerek szintén komoly rizikó faktort jelentenek. A litium, valproate például fokozza testsúlyt. Növelik az LDL és TG mennyiségét, csökkentik a HDL szintet, fokozzák a cukorbetegség kialakulásának az esélyét. Szerencsére az újabb generációs gyógyszerek esetében lényegesen csökkentek ezek a rizikófaktorok, de  még tovább is léteznek.