VII.19. Életkor és nem

A CVD rizikója az életkorral nő. Általában 65 felett kétszerese a rizikó. Az öregség hatására csökken az inzulinérzékenység, változik az érrendszer szerkezete (merevebb érfal).

Általában az artherosclerotikus léziók kialakulása már gyermek vagy serdülőkorban megkezdődik. 20 év alatti egyének boncolása során közel 20 %-kban észleltek zsíros csíkokat az erekben. A 2-15 éves korosztályban a koszorúerekben minden második egyénben, a 21-39 közötti korcsoportban pedig közel 85%-ban találtak zsíros csíkokat. Ugyanezekben a korcsoportokban plakkok kialakulása 8 %, még az idősebbeknél 69 % volt.

Férfiakban gyakoribb a coronariasclerosis mint a nőkben, de T2DM esetében már nincs különbség. Szintén megszünik a különbség menupauza után.

A fentiek alapján a nemi hormonok vizsgálatával igazolták, hogy az androgének növelik az erek vazokonstrikciós érzékenységét és fokozzák az inzulinrezisztenciát. Nőkben a fokozott androgén termelés (hyperandrogenizmus) ugyancsak fokozza az inzulinrezisztenciát. Az inzulinrezisztencia és viscerális elhízás viszont csökkenti a tesztoszteron szintet. A szabad ösztrogén szint emelése fokozza az OGTT-re adott inzulin választ. Cukorbetegekben az ösztrogén szint emelkedik. Fizikai aktivitás során az ösztrogén/tesztoszteron arány csökken.

A nemek közti eltérések magyarázata lehet az is, hogy eltérő a tesztoszteronérzékenységük.