Skip navigation

C

Callus: csontforradás, a törés helyén képződő új csont.

Cannon-szindróma: vészreakció (erős testi vagy lelki behatásra jelentkező fokozott adrenalin szekréció) ⇒ vészreakció

Carotis-sinus szindróma: a sinus caroticus túlérzékenysége miatt jelentkező vérnyomásesés, eszméletvesztés.

Centrális (centralis): központi. Centrum tendineum.

Centralizáció (centralisation): a hatalom, feladatok és erő egy helyen való összpontosítása a (felső) vezetés kezében. Az elvégzendő munkára vonatkozó döntések többségét azok hozzák, akik a szervezet egy magasabb pontján vannak.

Centrifugális: a központtól távolodó.

Centripetális: a központ felé tartó.

Cerebellum: kisagy

Cerebrum: nagyagy

Cél (purpose): 1. hosszabb távú (objective) 2. rövid távú (goal) a szervezet missziójában meghatározott, a működés közben elérendő állapot.

Célcsoport (target group): kiválasztott piaci szegmens, amelynek igényeit a szolgáltató kielégíteni szándékozik.

Célirányosság (accomplishment): szervezési elv, amely szerint a szervezet egésze a meghatározott célok elérésére szolgál, így minden munkának erre kell irányulnia; a célokat nem szolgáló tevékenységeket törölni kell.

Chelladurai multidimenzionális vezetési modell: Chelladurai multidimenzionális modellje, melyben öt faktor alapján (edzések vezetése, autokrata, demokrata, pozitív visszajelzések, társas támasz) jellemzi magát az edző, a játékosok a saját edzőt, és a játékosok az ideálisnak vélt edzőt. Ezt követően a három kérdőív összehasonlítása (statisztikai elemzése) után kiderül, van-e különbség illetve összeillés az egyes faktorokban (Balogh, 2014).

Chronaxia: az a legrövidebb időtartam, amely kétszeres reobázis erősségű árammal izomösszehúzódás kiváltásához szükséges.

Ciklikus mozgás: amikor a mozgás alapvető fázisai szabályos időközönként periodikusan ismétlődnek. Ilyenek, pl.: kerékpározás, úszás, futás, kajakozás.

Cinizmus: negatív erkölcsi tulajdonság. Az erkölcsi elvek és az emberi méltóság megvetése, lenézése, eszményeinek kigúnyolása.

Cirkúid (ang. circuit) edzés: edzésmódszer, köredzés. Különféle hatású gyakorlatok sorozatából összeállított edzés; rövid ideig tartó megterheléseket rövid restituciók váltogatják. Alapelve megfelel az intervall edzés elveinek. Az erőállóképesség fejlesztésére szolgáló edzésmódszer.

Citál: idéz. Citációs index: egy kutató munkáinak ismertségét mutató érték.

CT (computer tomographia): számítógépes rétegvizsgálat. A kiválasztott szelet síkja mentén több irányból mért röntgensugár gyengítésre jellemző értékekből számítógép segítségével rekonstruált képalkotás.

Cukorbetegség: diabetes mellitus